„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pikó Kocsis szavairól: Bokamagasságú hazugságokkal állunk szemben

14/05/2020 21:46

| Szerző: Klubrádió

Pikó András, a VIII. kerület független polgármestere (a Klubrádió volt műsorvezetője) részletesen elmondta, szerinte miben állít valótlant Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, a választókerület képviselője, amikor őt a fejlesztési források elkótyavetyélésével vádolja. Pikó szerint a kormánynak (ez esetben a Belügyminisztériumnak) kellett volna keresnie az önkormányzatot, és ez csak február végén, az ő sürgetésére történt meg, elődje ráadásul nem tett semmit az ügyben. Az történt, hogy „Józsefvárost megszabadították több mint egy milliárd forinttól – jelentette ki.

2020. május 14. Megbeszéljük / részlet, Pikó András (20.05.14.)
16:12
00:00

Kocsis Máté volt VIII. kerületi polgármester, Józsefváros jelenlegi országgyűlési képviselője, a Fidesz frakcióvezetője szerda esti videójában a többi között azt mondta: Pikó András, a kerület októberben megválasztott vezetője elkótyavetyélte az egymilliárd forintos kormányzati támogatást, és még ő háborodott fel. 

Pikó Andrást kérdeztük, aki saját oldalán válaszolt is a videóban megfogalmazott állításokra (ezt tekinthetik meg az alább beágyazott bejegyzésben). Megbeszéljük című műsorunkban azt mondta: próbálja megőrizni a politika komolyságát, amiért újságíróból politikussá vált, azt a „szánalmas idétlenkedést”, ami magyarázkodás címén megy a Fidesz oldaláról, nem akarja jobban kommentálni.

Közölte: Kocsis Máté április 25-én azt mondta, hogy mindent megtesz a józsefvárosi forrásokért, miközben 20-án már megszületett a pénzügyminisztériumi döntés arról, hogy elveszik azokat. Majd amikor ezzel szembesítették, azt válaszolta, hogy a 2021-es fejlesztési pénzekről beszélt, mert sajnos az idei ügyről ő maga is csak a sajtóból értesült. Vajon elképzelhető, hogy a Fidesz frakcióvezetőjének, aki büszkélkedik azzal, hogy az előző, fideszes polgármester, Sára Botond idejében kilobbizott több mint egymilliárd forintnyi forrást, senki nem szól arról, hogy azt elveszik? – tette fel a kérdést. „Bokamagasságú hazugságokkal állunk szemben” – fogalmazott Pikó András. Az történt, hogy „Józsefvárost megszabadították 1,125 milliárd forinttól” – jelentette ki.

A polgármester megismételte: Kocsis Máté azzal büszkélkedett, hogy kilobbizta ezt a pénzt, amelyből 620 milliót költhettek volna bérlakásokra, 200-at bölcsődékre, óvodákra, és ez fontos forrás lett volna attól függetlenül, hogy hívják a VIII. kerületi polgármestert és milyen pártállású. Sajnos nem úgy tűnik, mindez nem független attól, hogy ki győzött az októberi választáson – tette hozzá.

Kocsis Máté azt is mondta, hogy a kerületi önkormányzat nem hívta le ezt a pályázati pénzt a kormánytól még a járvány előtt, pedig megtehette volna. Pikó András az erre adott válaszát azzal kezdte: tudomása szerint tavaly nyáron megszületett erről a döntés. A folyamat ilyenkor úgy kezdődik, hogy nem az önkormányzat keresi a kormányt, hanem az illetékes minisztérium (itt a belügy) küld az önkormányzatnak adatkérő lapot, amelyen a tervezett fejlesztések részleteit kell megadni. Ezt a dokumentumot többszöri sürgetés után február 21-én kapták meg a BM-től. Ha ez megérkezett, utána születhet egy úgynevezett támogatói okirat, majd a szerződés. Ez a támogatói okirat azért fontos, mert a kormány feltételeket szabhat, tehát „meg lehet tréfálni” az önkormányzatokat olyan kritériumokkal, amelyeknek nem tudnak megfelelni. De eddig el sem jutottak Józsefvárosban, illetve két beruházásnál tudták visszaküldeni az adatkérő lapokat – közölte. Való igaz, hogy a 107 felújítandó lakás minden adatát nem tudták addig összeírni, amíg nem hirdették ki a veszélyhelyzetet, utána pedig minden lelassult, mindenki home office-ban dolgozott. De tárgyalásban voltak a Belügyminisztériummal, semmi nem utalt arra, hogy ne akarnák ezt a pénzt. Azt is megjegyezte: miközben 2019 júniusában meghatározták ezt a célt, az elődje semmit nem csinált, ő úgy vette át a stafétát, hogy egyetlen dokumentumot se töltöttek ki. Az az állítása tehát nem fedi a valóságot Kocsis Máténak, hogy „nem akartak lehajolni” ezért a pénzért – mondta Pikó András.

Kocsis Máté azt is mondta, hogy Pikóék 250 millióval többet költenek „udvartartásra”, mint ők. Az ellenzéki polgármester ezt nem tudja értelmezni, abban majdnem biztos, hogy a személyi kiadások között nem lehet ilyen különbség. Az lehet, hogy arra gondolnak, hogy több bizottság állt fel, mint korábban, de erre azért van szükség, mert korábban két „gigabizottság” ülésezett, és fél óra alatt lezavarták két hónap munkáját, ami „olyan is volt”. Az viszont biztos nem fordulhat elő, mint az elődjénél, hogy a Fidesz helyi elnöke egymilliós szerződést kapott az önkormányzattól, márpedig ez az elmúlt öt évben gyakorlat volt, sőt, más kerületekből is jártak át oda fideszesek „szakérteni meg pénzért”.  Ez már előrelépés a banánköztársasági állapotokhoz képest – fogalmazott.

Pikó András arról is beszélt, hogy a kormány nem rohan az önkormányzatok segítségére sietni a válság miatt. A különleges gazdasági övezetekről szóló döntés a vidéki önkormányzatok lehetőségeit szűkíti, a fővárosban pedig „érdekes módon” csak az ellenzéki vezetésű VII., a VIII. és a IX. kerülettől vontak el költségvetési forrásokat, fideszesektől nem, itt „van egy fajta szelektivitás”. Józsefvárosban a válság 1,8-2 milliárd forint bevételkiesést jelent, ehhez még 1,2 milliárdot tesznek hozzá a kormányzati elvonások, a parkolási bevételek elmaradása és a gépjárműadó elvétele. Így, több mint 3 milliárd forint mínuszban a működőképesség határán vannak, ha bármilyen más elvonás lesz, vagy romlanak a gazdasági feltételek, az már a törvényben meghatározott alapműködés rovására megy. Ehhez képest kell értékelni azt, hogy elvették az 1,125 milliárdos fejlesztési forrást elvették Budapest „legszegényebb, legnehezebb sorsú” kerületétől. A polgármester szerint a kerületiek sokáig nem felejtik el a Fidesz döntéshozóinak, hogy a válságban „nemhogy magukra hagyták, el is árulták” őket.

(Pikó András 2019 nyaráig, politikai kampánya kezdetéig a Klubrádió műsorvezetője volt.)

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 

Megbeszéljük
2020.05.14. 16:15
Műsorvezető: Bolgár György