„Klubrádió
Reggeli gyors

Pikó: Hajléktalanokkal próbálnak riogatni a VIII. kerületben

21/10/2019 10:32

| Szerző: Klubrádió

Pikó András megválasztott józsefvárosi polgármester (a Klubrádió volt műsorvezetője) szerint nem mindenki érdekelt a békés átmenetben. Megjelent egy Facebook-oldal, amely hajléktalanokkal próbálja riogatni a kerületieket. Közben hétfőn eldől, kell-e újraszámlálás, miután megtámadták a választási eredményt a VIII. kerületben.

2019. október 21. Reggeli gyors / részlet, Pikó András (19.10.21.)
07:43
00:00

Pikó Andrást, Józsefváros polgármesterét kérdeztük arról, hogy ismét hajléktalanokkal próbálják meg riogatni a kerületieket. Közölte: a választás után megjelent egy Facebook-oldal (erről itt írt), ahová hajléktalan embereket megalázó módon ábrázoló fényképeket tettek fel, amelyekről azt állítják, hogy most készültek, pedig készülhettek bármikor. Azt sugallják, hogy „megjelent a Karácsony és a Pikó, és most már bármit lehet csinálni”, utcára piszkítani, parkokat elfoglalni.

 

Ez nehéz helyzet, mert a megválasztott polgármester még nem tehet konkrét lépéseket, nem lát rá a folyamatokra. Nem tudja cáfolni, hogy megy a hangulatkeltés. Jönnek a rémhírek, hogy leállt a takarítás, kivonultak kerületőrök a parkokból. Közben viszont vannak olyan információk is, hogy nem feltétlenül érdekelt mindenki a békés és nyugodt átmenetben. Neki egy lehetősége van, hogy a nyilvánossághoz fordul és beszél a problémáról.

Pár napja felröppent a hír, hogy mindenki, akinek aláírási joga van, „elmenekült” – ez így, ebben a formában nem igaz, de sokan mondanak fel közös megegyezéssel. A polgármester nem maradhat információ nélkül, tudnia kell, hogy a hivatal és az önkormányzati cégek, amelyekért (legalábbis politikai) felelősséggel tartozik, milyen állapotban vannak, ezért ma ír a hivatalban lévő jegyzőnek, hogy adjon teljes körű tájékoztatást.

Született egy kúriai döntés arról, hogy a Józsefváros című önkormányzati újság törvénysértő módon viselkedett a kampányban, 500 ezer forintra büntették, mert csak a hivatalban lévő polgármesternek adott teret. Ezt most nekik kell kifizetniük, és keresik a lehetőséget, hogyan lehetne ezt a felelősséget elvitetni a valódi felelősökkel, az előző vezetéssel – mondta.

Pikó András beszélt arról is: hétfőn dől el, hogy a Fővárosi Választási Bizottság indokoltnak tartja-e az újraszámolást. Ő arra számít, hogy nem, és ha így lesz, már látni lehet az alagút végét, hogy mikor mehet be a hivatalába. Jelezte: Karácsony Gergely és közte együttműködő lesz a viszony, értelmes, demokratikus vitával, alig várja már, hogy leüljenek és a kerület fontos ügyeiről egyeztessenek.

Pikó András idén júniusig a Klubrádió szerkesztő-műsorvezetője volt.

Az interjút a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2019. október 21. hétfő 7:45
Műsorvezető: Lampé Ágnes