„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pikó: Bűncselekmény lehet, amit a Józsefváros előző stábja tett

11/12/2019 22:26

| Szerző: Klubrádió

Feljelentést tervez Pikó András, a VIII. kerület új polgármestere a kerületi lap előző készítői által a szerkesztőségében hagyott állapotok miatt. Józsefváros fideszes vezetésének távozásával az előző stáb mindent letörölt a szerkesztőségi számítógépekről, ami szerinte arra utalhat, hogy így akarták elfedni a helyi média korábbi kézivezérlésének bizonyítékait. Pikó arról is beszélt, miért sikerült félre a decemberi lapszám, és hogyan akarják példamutatóvá tenni a józsefvárosi újságot.

2019. december 11. Megbeszéljük-részlet/Interjú Pikó Andrással (19.12.11.)
16:26
00:00

Megérti és köszöni a Józsefváros című kerületi lap friss számát ért kritikákat, amelyeket a Mérce fogalmazott meg – mondta a Klubrádiónak Pikó András VIII. kerületi polgármester. A politikus szerint a Józsefváros című kiadvány első olyan száma, amely már az ő ideje alatt készült, nem úgy sikerült, ahogy azt eredetileg tervezték, de reméli, a nehéz kezdet után változni fog a lap.

Az október 21-én hivatalba lépett polgármester hangsúlyozta, hogy az újságot a semmiből kellett előállítani, mert az előző stáb törölte a szerkesztőségi gépek operációs rendszerét, a lap levelezését és az archívumot is. December elején, két hónap után tehát úgy jelent meg a friss lapszám, hogy a szerkesztőségben felperzselt földet hagytak maguk után az elődök, és az új stáb csak januárban érkezik. Az addigi átmeneti időszakban pedig az szerkesztőség csak egyetlen ember, a 168 óra volt főszerkesztője, Tóth Ákos segítségére számíthatott.

 

Bizonyítékok eltüntetését gyanítja

A polgármester megjegyezte, szerinte az, amit az előző stáb csinált – vagyis, hogy mindent letöröltek, és bizonyos időn belül lehetetlenné tették a munka folytatását – felveti a bűncselekmény gyanúját, ezért feljelentést kell majd tenni.

Az adatok eltüntetése arra utalhat, hogy a távozó stábtagok így akarták elfedni a helyi média – a Józsefváros korábbi minősége alapján vélelmezhető – fideszes kézivezérlésének bizonyítékait – mondta.

Nem vagyok a babájuk

A Mérce december 6-ai cikkében többek közt felrótta Pikónak, hogy november első felében még azt ígérte, a fideszes városvezetés leköszöntével a józsefvárosi újság többé nem fog észak-koreai típusú propagandát tolni, ám ehhez képest az új lapszám tele volt a polgármester fényképeivel, a róla és a nyertes oldalról szóló cikkekkel, miközben az új, fideszes ellenzék nem jelent meg az újságban.

A Mérce folytatódó propagandát emlegető kritikája kapcsán Pikó hangsúlyozta, újságírók véleményét politikusként nem fogja véleményezni, ahogy azt korábban már megfogadta – feltéve, hogy nem propagandistákról van szó, az önkormányzati kiadványt kritizáló híroldal pedig nem az. A Mérce szerinte nagyon színvonalas újság, amely az önkormányzati választások előtt sokat foglalkozott a kormányellenzék józsefvárosi kampányával és programjával, ezért is keltett olyan nagy feltűnést, hogy most erős bírálatot fogalmaztak meg.

Ez azonban szerinte teljesen természetes, miután nem fogadtak a Mércével egymásnak örök hűséget. Nem várja tőlük, hogy kesztyűs kézzel bánjanak vele, és ők sem ígérték, hogy ha valami nem tetszik nekik, akkor a rá való tekintettel nem fogják azt megírni. Megírták és megérvelték, és ezek az érvek megfontolandók, ezért köszöni nekik. Egyszerűen csak tették a dolgukat. „Ez az újságírás. Nem vagyok a babájuk, hogy folyamatosan simogassanak” – tette hozzá a józsefvárosi polgármester.

 
Pikó András Forrás: Facebook
 
 

Hogyan kell helyi médiát csinálni

Pikó nagyon reméli, a következő, karácsonyi duplaszám már elnyeri a Mérce „szigorú szerkesztőinek” tetszését is. Céljuk, hogy korrekt, politikailag kiegyensúlyozott, olvasmányos, valódi közszolgálati lap működjön a VIII. kerületben, amely példát mutat arra, hogyan kell helyi médiát csinálni, ezért több szabályt is hoztak. Az egyik, hogy sem a polgármesternek, sem a kabinetjének nem lehet köze, kapcsolata az újsághoz, vagyis nem utasíthatják a lapkészítőket.

Egyetlen beszélgetése volt a szerkesztőséggel, miután polgármester lett, és több ilyen nem lesz, mondta. Ezen, a Pikó szerint első és utolsó alkalommal tartott egyeztetésen megállapodtak, hogy politikailag kiegyensúlyozott, problémaérzékeny, a kerület valós történéseiről szóló lapot szeretnének, ellenben a korábbi Józsefvárossal, amelyben szinte csak reprezentációs hírek jelentek meg. Ezt szolgálja az is, hogy megbízták a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársait a Józsefváros külső kontrolljával és egy jelentés elkészítésével, amely alapján negyedév után értékelik a lap teljesítményét.

Pikó szerint az újságírók az említett megbeszélésen elmondták, a bemutatkozó lapszámban szerintük is kell, hogy legyen interjú nem csak a polgármesterrel, hanem a fideszes frakcióvezetővel is, de utóbbi nem nyilatkozott nekik. Az elutasítás tényét – megmagyarázva a hiányt – Pikó szerint azért nem írták meg a szerkesztők az újságban, mert nem adták fel a reményt, hogy az ellenzék vezetője a következő számban mégiscsak el tudja mondani az elképzeléseit. Az eljárást Pikó nem akarta véleményezni, bár az ellenzék kimaradásáról annyit mondott, lehet, hogy például a fideszes véleményeket is idéző összefoglalót kellett volna közölni az első képviselőtestületi ülés nagy vitáiról.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Pikó Andrással
2019. december 11., szerda 16.15
riporter: Bolgár György

 

 

 

Pikó András 2019. júniusáig a Klubrádió munkatársa volt.