„Klubrádió
Vény nélkül

Pikkelysömör - induljon el róla a párbeszéd!

27/05/2019 15:55

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon közel 150-200 ezer embert érint a pszoriázis, más néven a pikkelysömör. Tünetei miatt a betegséget sokan kozmetikai-, illetve bőrproblémaként kezelik, pedig igazából egy, az egész szervezetet érintő, krónikus gyulladásos megbetegedés, a tünetek oka mélyen a bőr alatt rejlik.

A Vény nélkülben a pikkelysömörről volt szó.

2019. május 27. Vény nélkül (2019. május 27., hétfő 14:00)
22:55
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória

A bőrön kialakuló foltok miatt sokan - az ismeretek hiányában - fertőzőnek gondolják, ez pedig komoly szerepet játszik abban, hogy a pszoriázisos betegek rejtőzködő életet folytatnak, sokan még orvoshoz sem jutnak el. A szakemberek és betegklubok minél több fórumon próbálják terjeszteni az információkat, és igyekeznek beindítani a párbeszédet az érintettek és a társadalom - de még inkább az érintettek és családjaik között.

 
psoriasis
 

Balázsy Panna mesekönyvíró maga is érintett, édesanyja pikkelysömörrel él. Így került bele a téma legújabb történetébe, amiben egy kamasz kislány pikkelysömörös nagymamáján keresztül ismerkedik meg a betegséggel. Balázsy Panna szerint a fő üzenet az, hogy ne rejtsük el a tüneteket, próbáljunk meg együtt élni vele a legtermészetesebb módon, és kérjünk segítséget.

Szabó Bernadett érintett, a Budapesti Semmelweis Psoriasis Klub elnöke szerint az ilyen jellegű mesekönyvek nagyon hasznosak a betegségről való kommunikáció szempontjából. A gyerekekben még van egy természetes kíváncsiság és elfogadás, amit a szülők sokszor rosszul kezelnek. Általános tapasztalata, hogy sok kisgyereket rángatnak odébb, ha a foltokkal borított lábáról kezdenek el kérdezni, pedig fontos volna, hogy hagyjuk őket kérdezni, és nyíltan megbeszéljük a kérdéseiket.

Hasonló véleményen van Dr. Holló Péter is, a Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese. Elmondta továbbá, hogy a betegség tüneteit ma már jól lehet kezelni. A kezelések sikere és módja persze függ attól, hogy a betegség mennyire súlyos lezajlású. A genetikai háttér mellett a környezeti tényezők, egyéb betegségek is szerepet játszanak a tünetek súlyosságában. A pikkelysömör egy szisztémás gyulladásos megbetegedés, szoros összefüggést mutat anyagcsere betegségekkel, elhízással, cukorbetegséggel és kardiovaszkuláris megbetegedésekkel. Fontos tehát, hogy a kísérő betegségek is kezelve legyenek, így a pikkelysömör is jobb lefolyást mutat, jobban reagál a kezelésekre. Dr. Holló Péter hozzátette, a pszoriázis súlyosságától függetlenül a kezelésekkel egy lényegesen jobb életminőség, és egy közel tünetmentes állapot biztosítható hosszú távon.

Vény nélkül
2019. május 27. hétfő 14:00
Műsorvezető: Lay Viktória