„Klubrádió
Esti gyors

Pénz, pénz, pénz – Nem csak a háborúhoz kell

17/09/2019 22:09

| Szerző: Klubrádió

Meghatározza életkilátásainkat, hogy hová születünk, hol nevelkedünk, hol élünk. Még egy városon belül is hihetetlen különbségek vannak.

2019. szeptember 17. Esti gyors - részlet 19.09.17. Molnár László
06:41
00:00

Az talán köztudott, hogy Magyarország egyes vidékei között nagy a társadalmi különbség, ami az életkilátásokat, esélyeket is meghatározza. Az talán kevésbé ismert, hogy a fővároson belül is megfigyelhetők ilyen különbségek. A GKI felmérése ezeket is jelzi.

Egy felkapott, drága kerületben élő ember valószínűleg magasabb státuszú, jobban keres az átlagnál, s ha már így van, akkor minden bizonnyal tudatosabban is él. Vigyáz az egészségére, igénybe tud venni magánszolgáltatásokat, így kevésbé betegszik meg, vagy hamarabb kiderülhet egy betegsége, azaz nagyobb eséllyel gyógyítható.

Árnyalja a képet, hogy azért az országon belül is van egy bizonyos migráció, mozgás. Molnár László vezérigazgató a felmérés adatait értelmezve elmondta, hogy a lakhatás költsége bizonyos kerületekbe tereli a vidékről érkező embereket. Ők már a szülőhelyükről, vagy korábbi lakóhelyükről hozhatnak betegségre való hajlamot, ami a korábbi életmódjukból adódik. A költözés óriási változást hoz az életmódban, megjelenik a stressz, mint nagyvárosi hatás, ami megrövidítheti az életet.

Aztán ott van a gyermekkorban kialakult társadalmi státusz, amiből nehéz kitörni. Nem könnyű megszokni azt, hogy bizony élethosszig kell tanulni, esetleg vállalkozni kell a túlélés érdekében. Nem szabad kiszolgáltatottnak maradni. Igaz, hogy csökken a munkanélküliség, bizonyos szakmákban munkaerőhiány van, de közben az is igaz, hogy vannak szakmák, amelyekben most sem lehet elhelyezkedni.

Egy gazdasági fellendülés mindenképpen javítja az életminőséget –mondja Molnár László-, segít abban, hogy hosszabb ideig élhessünk. Ám a felmérésből az is kiderül: egyáltalán nem mindegy, hogy hol.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2019.09.17. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván