„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Pech – A miénk lehet az utolsó generáció, amelyik meghal

12/08/2019 18:46

| Szerző: Klubrádió

Tényleg az emberi evolúció nagy ugrása jön, egyesül ember és gép? Vannak fejlesztések, amelyek alapján úgy tűnik, komoly esély van a látványos változásokra, akár pár évtizeden belül. Kérdés, ki részesülhet az új szupertechnológiák áldásaiból, és csak áldást hoznak-e? Furcsa lenne a sima átmenet az új világba. Kömlődi Ferenc, jövőkutató, író és Para-Kovács Imre, műsorvezető beszélgetett.

      <liclass=" icms-unhandled-style">

2019. augusztus 12. Ötös-részlet/Interjú Kömlődi Ferenccel (19.08.12.)
65:44
00:00

    Több cég, és félő, hogy diktatúra is dolgozik már azon, hogy összekösse az emberi agyat és a számítógépet, a közvetlen kapcsolat megetermtése úgy tűnik, már csak percek kérdése technikatörténeti léptékkel, de más mérce szerint is. Ha evolúciós kategóriákban gondolkodunk, inkább másodpercekről van szó, és igen látványos változásokra számíthatunk – csodálatos vagy ijesztő újításokra, a szerint ki, mit gondol a homo sapiens karrierjének lehetséges kifutásáról. Erről is beszélgetett az Ötösben Kömlődi Ferenc jövőkutató, író és Para-Kovács Imre műsorvezető.

Elon Musk amerikai és dél-afrikai vállalkozó Neuralink nevű cégénél, a Facebooknál, valamint kínai műhelyekben is dolgoznak ember-gép összekapcsolásának megoldásain ((HCI – Human-Computer Interface), többféle céllal.

 
Pixabay
 

Musk szerint mivel a mesterséges intelligencia hamarosan komoly veszélyt jelent az emberre, ezért fel kell turbóznunk fajunk intelligenciáját, ehhez kell a számítógépes rásegítés egy új invazív technológiával, vagyis a két „eszköz” fizikai összekapcsolásával Hasonló kutatásokat folytat a Facebook, azzal a különbséggel, hogy nem akar lyukat fúrni a koponyába, nem akar semmiféle elektródát beültetni az agyba, inkább valamiféle „sapkás” megoldásban gondolkozik.

Kínában szintén beültetés nélküli verziót terveznek, de itt már felvetődik a kérdés, hogy csupán az ember, vagy inkább a hatalom számára akarnak ezzel jót tenni. Az agy-gép interfész ugyanis értelemszerűen azt is lehetővé teheti, hogy az egyes személyt, annak gondolatait, adatait kívülről ellenőrizzék.

 
Pixabay
 

Ez már tényleg a kiborggá válás útja. Bár a test megsegítése nem új gondolat, a következő évtizedekben hatalmas ugrás jöhet a fejlesztésekben. Már a kampós kezű kalóz is egyfajta kiborg volt, valamint az ennél haladottabb gép-ember szintézis gondolata is vagy hatvan-hetven éve cirkulál a tudományos és irodalmi világban, de a dobpergés most kezdett el igazán hangosodni. Végre jöhet a nagy produkció, az emberi képességek, tulajdonságok radikális feljavítása.

Ezzel gyakorlatban is igazolódni látszik a transzhumanizmus fő gondolata, hogy az emberi evolúció egyáltalán nem ért véget – miért is zárult volna az emberrel az élet és élettelen világ folyamatos változása? – , hanem újabb stációi következnek belátható időn belül. A homo sapiens és a gépi technológia egyesülésével fajunk meghaladhatja önmagát és saját evolúciójának urává válhat.

Pixabay
 

A fejlődés odáig is juthat, hogy az ember megszüntetheti szerves anyagból álló testének korlátait, és hallhatatlanná válik.

A széles perspektívára és a kutatások várható ütemére utalva a témával foglalkozók viccesen azt is szokták mondani, a miénk lehet az utolsó generáció, amelyik még meg fog halni.

És bár ez már nem is csak mese, kérdés, hogy ha létrejönnek az új szupertechnológiák, ki részesülhet azok áldásaiból, és csak áldást hoznak-e? Az új ember szabadabbá, vagy ellenőrizhetőbbé válik-e? Mi lesz a szegényekkel? Lehet, hogy hosszabb távon kettéválik az emberiség fejlődése?

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Itt pedig érdekes írásokat olvashat a témában.

Ötös/Interjú Kömlődi Ferenccel
2019. augusztus 12., hétfő 10.00
műsorvezető: Para-Kovács Imre