„Klubrádió
Esti gyors

Balázs Péter: Pávatánccal nem lehet Európát félrevezetni

17/01/2020 13:21

| Szerző: Klubrádió

Bátorítja a magyar választókat az Európai Parlament, hogy tessék olyan kormányt választani, amely betartja a közös normákat. A képviselők komolyabb eszközök bevetését is szorgalmazták a lengyel és a magyar kormány ellen.

2020. január 16. Esti gyors - részlet 20.01.17. Balázs Péter
08:19
00:00

A 7-es cikkely szerinti eljárás megindítása önmagában nem volt elég megszégyenítő, elég figyelmeztető ahhoz, hogy a lengyel és a magyar kormány visszavegyen a demokráciát leromboló hevületéből. Ugyanazon a vonalon haladtak tovább, mint korábban – mondta az Esti gyorsban Balázs Péter volt uniós biztos. A két ország ügyét együtt tárgyalta az Európai Parlament, és nagy többséggel döntött úgy, hogy határozottabb lépéseknek kell következniük. Emögött azt is látni kell, hogy a Fidesz pártcsaládjából is sokan szavaztak a magyar kormány politikája ellen.

Az EP a leghangosabb az uniós intézmények közül, egyfajta színpad, de a legfontosabb döntések nem ott születnek. Viszont üzeneteket tud küldeni. Most azt üzente, hogy ne csak a diagnózist határozzák meg, hanem a terápiát is, vagyis az EU tegyen ajánlásokat, alkalmazzon erős eszközöket. Ezt a legerősebb testületnek, az Európai Tanácsnak szánták, amelyben a tagállamok állam- és kormányfői hoznak döntéseket. A parlament ugyanakkor a magyar választóknak is üzent, Balázs Péter szerint pozitív üzenetet küldött, mert bátorítja a magyarokat, hogy tessék olyan kormányt választani, amely tiszteletben tartja az európai normákat. A közösséget nem lehet megtéveszteni alakoskodással, Orbán-féle pávatánccal. Szorul a hurok a magyar kormány körül.

Egyre többen követelnek anyagi szankciókat, ám a volt biztos szerint nem ez a legjobb megoldás. Pénzügyi visszaéléseket persze pénzügyi szankciókkal kell büntetni, de politikai vétségeket politikai eszközökkel kell megtorolni.

Közben az Európai Néppártban is zajlik a dráma. Ez egy nagyon laza pártcsalád, erősek benne a lengyelek és az elnök, Donald Tusk is lengyel. A Fideszre már nincs mindenáron szükség. Az EPP döntési helyzetben van, választhatja az értékalapú politizálást, vagy maradhat a puha megoldásnál, amikor a Fidesznek újabb és újabb feltételeket szab.

Mindenesetre érdekes időszak jön, Horvátország az EU soros elnöke, ami számukra egy tanuló fázis, de aztán Németország következik. Sok fontos döntés várhatóan akkor fog megszületni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.01.16. 18:00
Műsorvezető: Gergely Zsófia