„Klubrádió
Megbeszéljük...

Paul Lendvai: Egy nagy tüntetés kellene!

1/02/2021 18:42

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A nemzetközi sajtó egyszerre csak egy botránnyal tud igazán foglalkozni. A Klubrádió ügye most nem kerülhet fókuszba. Bár a külföldi sajtó fontos, a rádiónak magának kell küzdenie.

2021. február 01. Megbeszéljük - részlet 21.02.01. Paul Lendvai
00:00
00:00

Itt a járvány, itt a válság, a világ befelé fordul. Ez a helyzet nem kedvez annak, hogy a világsajtó egy kis ország problémáival foglalkozzék. Bár az intézményei, mint az EBESZ-é, vagy a Riporterek Határok Nélkül, foglalkozhatna a magyarországi sajtószabadsággal és közvetlenül a Klubrádió ügyével is.

Orbán Viktor ügyesen építette föl a hatalmát – mondja Paul Lendvai. Ám a mennyiség átcsaphat egy minőségi változásba, és ebben katalizátor szerepe lehet a Klubrádió ügyének. A Fidesz megítélése jelen van a nemzetközi politikában, különösen a németben. A CDU új vezetője is foglalkozik vele. Orbán megsértette Manfred Webert, Donald Tuskot, amivel nem tett jót az európai jobboldalnak. A döntéseket azonban egy-egy országon belül kell meghozni. A neves publicista szerint egy nagy tüntetést kellene szervezni Magyarországon akkor is, ha ezt a járványhelyzetben nehéz megoldani. A fiatalság, az ellenzék megmutathatná az erejét.

Jó fejleménynek tekinthető, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak olyan külügyminisztere lett, akinek vannak magyar gyökerei. Lehetséges, hogy emiatt a nemzetközi figyelem megerősödik az ország iránt. Ugyanis az autoriter rendszerek megerősödése olyan veszély, amely nem csak egy kis országot érint.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2021.02.01. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György