„Klubrádió
Reggeli gyors

Parragh László az OKJ-s képzések megszüntetéséről

23/07/2019 12:48

| Szerző: Klubrádió

A gazdaság igényeihez idomulnia kell a szakképzésnek, nyugaton a szakmák száma csökken, de a szakmai képzések száma a konkrét vállalati igényekhez igazodva nő – erről beszélt Parragh László iparkamari elnök a Reggeli gyorsban.

2019. július 23. Reggeli gyors / részlet, Parragh László (19.07.23.)
07:35
00:00

Az egész Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) megszüntetik, és egy teljesen új, korszerűbb rendszert állítanak fel a Magyar Nemzetben hétfőn és kedden megjelent cikkek szerint – erről kérdeztük Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét.

A szakképzés folyamatosan átalakul, ahogy a gazdaság is, a gazdaság igényeihez idomulnia kell a szakképzésnek. Nyugaton a szakmák száma csökken, de a szakmai képzések száma a konkrét vállalati igényekhez igazodva nő, mert a vállalatok igényei specializálódnak – mondta.

Az OKJ-ben 770 szakma van, Németországban 300 alatt. A törekvés tehát az, hogy csökkenjen a szakmaszám, de megadják a lehetőséget, hogy felnőttképzésben vagy átképzésben reagáljanak a képzőcégek és a vállalkozások. Jövő szeptembertől lesz technikumi képzés, amely öt, és szakiskolai, amely három éves. Ezeket csak az iskolarendszeren belül lehet végezni, állami irányítás alatt.

Arra a kérdésre, hogy a kis vállalatoknál van-e lehetőség képzésre, úgy válaszolt, szerinte van, ha egy mesterember mellett tanulja valaki a szakmát. A rövid határidőkről (2020-tól lépnének életbe a változtatások) azt mondta: biztos lesz, aki szerint túl rövid az idő, de olyan is, aki szerint már így is túl lassan reagálnak.

Parragh László szerint az a fő probléma, hogy csökken a lakosság száma, a gyerekek száma és így a munkaerőpiacra belépők száma is.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Fotó: 168 óra/Bazánth Ivola

Reggeli gyors
2019. július 23., kedd 07.40
Műsorvezető: Dési János