„Klubrádió
Szószátyár

Pamlagon heverve

17/04/2020 18:35

| Szerző: Klubrádió

Nem ketchup, hanem rácsöpp. Nem rohamcsónak, hanem rocsó. Hallgatói kérdésekre válaszoltak szakértőink a Szószátyár című műsorban.

2020. április 15. Szószátyár (2020. április 15., szerda 19:00)
47:51
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Kálmán László, Nádasdy Ádám Szerkesztők: Sugár Ágnes

Szóösszerántás.  Erről az érdekes kifejezésről, illetve ennek jelentéséről is érdeklődött egy hallgatónk, felhozva például a „gyufa” példáját. Ami ugye a német Zündholz mintájára a gyújtófácska nevet kapta, de aztán rövidült a szó. Hasonló szóváltozásokról kérdeztek többen is, nyelvész szakértőink, Kálmán László és Nádasdy Ádám ezért foglalkoztak a szóváltoztatás, szóösszerántás témájával. A magyar honvédségnél jellemző volt ez a rövidítés, összerántás. Például a katonai rohamcsónakot egyszerűen rocsónak hívták, az ügyeletes tisztet ÜTI-nek.

Szószátyár című műsorunkban téma volt az úgynevezett népetimológia is. Felvetette valaki, hogy a ketchup szót, leegyszerűsítették „rácsöpp”-re, így már értelmesnek találva az angol kifejezést. Másik hallgatónk azzal járult hozzá a listához, hogy elmesélte, idős hozzátartozója a „parlagon hever” helyett azt használta, hogy „pamlagon hever”. Hiszen ő így tartotta értelmesnek.

Szó esett Kodály Zoltánról is, aki a közismert zeneszerzői és zenegyűjtői munkásságán kívül, prózával, azaz a magyar nyelvvel is foglalkozott, amit talán kevesen tudnak róla.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.

Szószátyár
2020. 04.15. 19:00
Műsorvezető: Kálmán László, Nádasdy Ádám