„Klubrádió
Megbeszéljük...

Palackposta Balótól

19/03/2019 14:43

| Szerző: Klubrádió

Öt évvel ezelőtt hosszabban beszélt a közmédia romlásáról, vagy inkább a valódi közszolgálati média magyarországi megszületésének elmaradásáról Baló György a Klubrádióban. A hétfőn elhunyt televíziós újságíróra 2014-es interjúja újraközlésével is emlékezünk. Közszolgálati média? Miről beszélünk?

2014. február 7-én a Megbeszéljük vendége Baló György televíziós szerkesztő, műsorvezető volt, akivel Bolgár György, a Klubrádió műsorvezetője a valódi közmédia magyarországi esélyeiről beszélgetett. Az interjút az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatja meg, a főbb gondolatokat pedig írásban is összefoglaltuk.

2014. február 07. Megbeszéljük-részlet (Baló György 2014.02.07.)
22:59
00:00

Rossz nevet adtak a jószágnak

A mai napig nincs olyan politikai erő, amely képes lenne tudomásul venni, hogy a közmédia nem állami és nem kormányjószág, hanem ideális esetben – ahogy az Nyugaton tapasztalható – autonóm szervezet. Már a rendszerváltozás környékén az látszott, hogy a politika nem fórumnak tekinti a köztelevíziót, hanem megszerzendő célpontként tekint rá – mondta Baló György televíziós újságíró 2014-es interjújában.

A közszolgálati média, mint elnevezés, szerinte tehát mindenképpen téves, mert az nem a közé, nem is azt szolgálja, ehelyett a kormányé; igaz ez nem új jelenség Magyarországon – tette hozzá.

Null-null

Annak pedig, hogy a közönség nem követelt ki egy valóban informatív, pártatlanul tájékoztató médiát, Baló szerint a hazai civil élet gyengesége az oka. Nagyon unalmas ismételgetni, de igaz, hogy ütőképes civil szervezetek nélkül nincsen független közmédia, erős közmédia nélkül pedig soha nem lesznek ütőképes civilszervezetek. Jelenleg ebben null-nullra állunk.

Kikövetelte valaha a magyar közönség, hogy ha egy politikus szemmel láthatóan jól szerepel a nyilvánosságban, akkor az legyen előnyére, ha pedig szemmel láthatóan rosszul, akkor az a hátrányára? Miről beszélünk? – szólt a költői kérdés Balótól, aki nemcsak a civil társadalom gyengeségét és a politikát, hanem az újságíró szakmát, benne önmagát is hibáztatta a hazai médiaviszonyokért. A legnagyobb hiba, amit elkövettek, hogy hagyták, hogy a napi pártpolitikai ügyek terrorizálják a médiát – fogalmazott.

Miért gondolta volna, hogy őt jól kell, hogy tájékoztassák, amikor azt észleli 1989 óta – előtte meg pláne –, hogy hiába tájékozott, nincsen szava – fogalmazott.

Lenne rá igény

Ezzel együtt Baló úgy gondolta, bármilyen is a köztelevízió, a probléma megoldása nem az intézmény megszüntetése lenne egy politikai hatalomváltás esetén, hanem az átszervezése, megfelelő szakemberekkel és szabályozással. Valódi közszolgálatra ugyanis van igény, sőt a közszolgálatra való, de másra használt médium egyre többel tartozik a társadalomnak, nagyobb szükség van rá, mint valaha. A közmédia ideális esetben olyan szolgáltatás, mint a meleg víz – ha kinyitom a csapot folyik, ha pedig a bekapcsolom a tévét, jöjjön a közszolgálati tartalom. Nehéz és hosszú út vezet idáig.

Megbeszéljük/Interjú Baló Györggyel
2014. február 7., péntek 16.00h
műsorvezető-riporter: Bolgár György