„Klubrádió
Esti gyors

Orbánnak éhes fideszeseket kell megbékítenie

8/01/2020 20:27

| Szerző: Klubrádió

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint mivel az önkormányzati választás után fideszes polgármesterek, képviselők, pártközeli vállalkozók maradtak munka nélkül, Orbán Viktor miniszterelnöknek valamit kezdenie kell velük, különben marad az elégedetlenség.

2020. január 08. Esti gyors / részlet, Nagy Attila Tibor (20.01.08.)
07:47
00:00

Egyre több kritika éri belülről a Fideszt, mások mellett a kiskunfélegyházi polgármestertől Lázár János volt Miniszterelnökséget vezető miniszteren át Stumpf István volt alkotmánybíróig és Navracsics Tibor volt európai uniós biztosig vet fel problémákat az önkormányzati választás óta. Ezek a kritikák azonban javarészt óvatosak, és csak a párt kommunikációjára vonatkoznak.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa először is arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz ötszáz önkormányzati képviselői és polgármesteri helyet veszített 2014-hez képest. Még mindig messze a legtöbb ilyen hellyel rendelkezik, de tény, hogy több száz karrier „ment veszendőbe” az október 13-i választás után. Érintettek politikusok alkalmazottai, vállalkozói körök is, amelyek a fideszes önkormányzatoktól kaptak közbeszerzéseket, és így tovább. Az elmúlt kilenc évben ez teljesen ismeretlen jelenség volt, és ezekkel az emberekkel valamit kezdenie a Fidesznek vagy az államnak, különben tartósan fennmarad az elégedetlenség.

A Lázár János-interjúre kitérve jelezte, akad olyan is, aki nem pusztán kommunikációs problémákra vetíti ki a veszteségeket, hanem arra, hogy nem foglalkoznak valós problémákkal. Ugyanakkor hangsúlyozta: Lázár 2014-ben még kancelláriaminiszterként azt mondta, életveszélyesnek tartja a belső vitákat a pártban. Azóta partvonalon kívülre került, ezt is számításba kell venni a véleményének megítélésekor. „Én ugye megmondtam”-típusú hozzáállás ez Lázártól, aki kétségtelenül szeretne visszakerülni a reflektorfénybe – mondta Nagy Attila Tibor.

Nagyon sok problémát görget maga előtt a kormány, és a lázárihoz képest alacsonyabb hatásfokkal működik az elemző szerint. A kasszakulcs Orbán Viktornál van, és ha nem üt be a gazdasági világválság, akkor a 2022-es választás előtt lesz lehetőségük osztogatni. Óva intett attól, hogy bárki is vágja a centit a Fidesz-kormány végéig, szerinte a pártnak jó esélyei vannak akkor is nyerni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Esti gyors
2020. január 08. kedd, 18.15
Műsorvezető: Szénási Sándor