„Klubrádió
Esti gyors

Orbángrád - Dési János jegyzete

29/04/2019 18:29

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Mészáros mindenesetre már jelentkezett, hogy legyártatja az utcatáblát és a kétszeres életnagyságú szobrot, amelyet az EU elmaradott régióinak támogatására és szegény roma gyerekek felzárkóztatására érkező pénzből valósítanak meg...

2019. április 29. Esti gyors-részlet (2019.04.29. Dési János jegyzete)
03:19
00:00
Természetes, hogy Mészáros Lőrinc és b. társai azért kapták meg a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítását - alig erős 800 000 000 000-ért, mert szakmailag ők a legjobbak. Na ja. Kinek volt effelől kétsége?

Mészáros és Mészáros és Mészáros a legjobb. Más meg már nem is nagyon van, úgyhogy nem tud jobb lenni. Mészáros nemcsak jó, hanem remek is.

Különösen ha azt feltételezzük, hogy Mészáros tulajdonképpen Orbán Viktor – és gondolom, azt senki sem feltételezi, hogy Orbán ne lenne ebben is a legjobb. Ahogy egy királyi várba beköltözött zsebdiktátornak illik is. Éppen úgy ért a nyelvtani kérdésekhez, mint a magyarok őstörténelméhez, jártas a teológia és az állatorvos-tudományban, kitűnő focista és a gender legelismertebb szakértője. Hogy egy verset idézzünk erre. És persze, az irodalomban is jártas, úgyhogy tudja, ki az alábbi sorok szerzője – annyit segítünk, hogy azért nem Wass Albert:

„|KARESZ HÜJE| |GYÖNGYI HÜJE| csak én vagyok okos énnekem a segembe is felyem van.”

Igen. Egy g-vel és a felyem elipszilonnal. Pedig ez nem is a mai iskolarendszerben történt.

Szóval, Mészáros épít egy teljesen feleslegesnek tűnő vasútvonalat, de azt legalább jó drágán.

Persze azt is lehetne, hogy kapják meg a pénzt és ne tegyenek egy kapavágást se. Minek ez a nagy felhajtás? De Mészáros nyilván nem az a fajta, aki munka nélkül szeretne gazdagodni. Orbánról már nem is beszélve. Ő tudja, hogy semmit nem adnak ingyen. Nincs ingyen tökfőzelék. Ma odavezényli a sors, hogy vasút, akkor nagyot sóhajt, felgyűri az ingujját és gyerünk. Ha halastó, űrállomás, kórház, autóút, szőlő, tévé – neki egyre megy. Hiszen vele a Jóisten és Orbán - s ez a kettő majdnem ugyanaz. Most már csak a puskaport kell szárazon tartani – gondolom a fegyverkereskedelem és gyártás már amúgy is megvan neki.

Ja, és én szeretném javasolni, hogy az első állomást nevezzék Orbángrádnak. Hallottam a piacon, hogy a népek már nagyon szeretnék, és többen azt terjesztik, hogy a mocskos migráncsok miatt nincs még elnevezve semmi a kis vezetőről.

Mészáros mindenesetre már jelentkezett, hogy legyártatja az utcatáblát és a kétszeres életnagyságú szobrot, amelyet az Európai Unió elmaradott régióinak támogatására és szegény roma gyerekek felzárkóztatására érkező pénzből valósítanak meg, az EU őszinte egyetértésével. Utána egy ultiparti és egy jó pacalpörkölt – az egészséges táplálkozás projekt keretéből.

Mert az egészség midnennél fontosabb. Ezért sem jár a mátészalkai kórházban a lift. Mert a lifttel járás elpuhít, kényelmessé tesz és szemtengely-ferdülést is okozhat.

Magyar ember gyalog jár a harmadikra vizitre, és gyalog a pincébe, a laborba.

A lift egy kórházban az elpuhult nyugat rothadásának megvetendő metafórája.

Semjén Zsolt egy nap ötször is felszalad a másodikra gyalog, különösen ha megtudja, hogy ott rénszarvasok is vannak. (Azokat meg  ugyis helikopterrel viteti le a földszinti konyhába, ahol ebből főznek vörösboros őzgerincet a kórház kicsiny betegeinek.

Ja, és ki a költő: hát aki ezt is írta:

Alva jár az Orbán,
Tornyot visz az orrán,
Trombitások ülnek benne
Három szekér polyván,
-- Hú! -- trombitások
Három szekér polyván.
Fújják egyre többen,
Polyva szerteröppen,
Rémes álmot lát az Orbán
Polyva-fellegekben,
-- Hú ! -- rémes álmot
Polyva-fellegekben.

Dési János jegyzete a 2019. április 29-i Esti Gyorsban hangzott el.