„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánék szerint Amerika beavatkozik a jövő évi választásokba

23/11/2021 07:41

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Márki-Zay Péter direkt támadásba lendült a kínai beruházások ellenőrzését kilátásba helyezve. Ám kínosan ügyel arra, hogy ne legyen Kína-ellenes. Korábban Orbán minden Kína ellen irányuló uniós szankciónak keresztbe feküdt, most azonban nem ellenzi azok brüsszeli megújítását, nehogy tovább élezze a helyzetet. Nemzetközi lapszemle.

Kötélen egyensúlyoz Orbán: most jobbnak látja Kínától némi távolságot tartani, hiszen az ellenzék a választásokhoz közeledve célba vette a kormány ellentmondásos Kína-politikáját – írja a Szabad Európa/Szabadság Rádió. Az ország növekvő adóssága és a korrupció miatt az ellenzék számára egyre aggályosabbak a kínai beruházások, a Budapest-Belgrád vasútvonaltól kezdve a kínai egyetemen és a vakcinákon át a lélegeztető gépekig.

Márki-Zay Péter pedig direkt támadásba lendült a beruházások ellenőrzését kilátásba helyezve. Ám az ellenzék kormányfőjelöltje kínosan ügyel arra, hogy ne mutassa magát Kína-ellenesnek. Azt tartja, amíg a felek kölcsönös előnyt élveznek, addig a Kínával való együttműködés elfogadható.

Korábban Orbán minden, Kína ellen irányuló uniós szankciónak keresztbe feküdt, most viszont nem ellenzi azok brüsszeli megújítását, nehogy tovább élezze a helyzetet – mondta el több uniós tisztségviselő is az amerikai sajtóorgánumnak.

 
Utcatábla Fotó: Klubrádió/KaLász
 
utcatábla, fudan, diákváros, ferencváros, kína
 

 

Ráadásul a csehek és az új német vezetés is a jelenleginél kritikusabb hozzáállást ígér Pekinggel szemben, miközben Tajvant egyre nyíltabban támogatják. Matura Tamás, a Közszolgálati Egyetem professzora szerint ez igencsak kínos helyzetet teremt Orbánék számára. Nem csoda, hogy Orbánék a kormányzati médiát áthangolva el akarják vonni a figyelmet a kínai ügyekről, és azzal hozakodtak elő, hogy az Egyesült Államok be fog avatkozni a 2022-es magyar választásokba. Márki-Zay amerikai múltja pont kapóra jön, és bizonyíték szerintük arra, hogy külföldi érdekeket képvisel.

Az orosz politikai tanácsadó testület, a Kesarev Intézet vezetője szerint a tavaszi választás Orbánról szóló referendum, amely kifejezi, egyet értenek-e a választók azzal, ahová az ország elmúlt 11 év alatt eljutott.

Irene Khan, az ENSZ rendkívüli jelentéstevője Budapesten járva úgy fogalmazott, hogy a szólásszabadsággal nem élhetnek vissza a politikusok, különben az erőszak és a gyűlölet mérgező környezetét teremtik meg – erről számol be a US News and World Report a Reuters alapján. Az ENSZ illetékese aggályosnak tartja a sajtószabadság helyzetét, és azt követeli, hogy a választásokról tisztességesen és részrehajlás nélkül számoljon be a média, mivel a Fidesz és Orbán szövetségesei kontroll alatt tartják a magán média jelentős részét és a közszolgálati média is a kormány szócsöve lett. Orbánék kitartóan tagadják ezt az állítást, de a Reuters megkeresésére nem reagáltak.

Khan az Európai Bizottsággal teljes egyetértésben állítja, hogy közszolgálati hirdetésekkel - amelyeket a kormánypárti médiához csatornáznak be - közvetlen politikai befolyást gyakorolnak a sajtóra. Ez súlyos következményekkel jár a demokratikus szabadságjogokra.

Az Egyesült Államokban, Lengyelországban és Magyarországon sérülnek a szabadságjogok, emiatt nemzetközi összehasonlításban lecsúsztak a ranglista aljára – állítja a svéd agytröszt, International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) legfrissebb összegzésében, amiről a Deutsche Welle számolt be.

Az elmúlt évtizedben az autoriter rendszerbe süllyedő országok száma megduplázódott. A tendencia szerint több ország jutott el az önkényuralmi rendszerig, mint ahányan a demokrácia építésébe kezdtek. Mindez komolyan veszélyezteti az Európai Unió egységét is, ugyanakkor lehetőséget teremt az azonos gondolkodásúak szélesebb integrációjára is. Az Egyesült Államokban zajló folyamatok ijesztő méreteket öltenek, miután Trump azzal hergeli a híveit, hogy elcsalták a választást. A 34 országot felölelő, 80 oldalas jelentés arra is figyelmeztet, ideje innovatív módszerekkel megújítania a demokrácia intézményét.