„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán valahogy rátalált Istenre

15/07/2019 11:53

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Guardian ismét Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikájával foglalkozik, a keresztény kormányfői értelmezésével. A lap szerint Orbán egykor igencsak messze állt a vallásosságtól, de aztán mára ez valahogy megváltozott, legalábbis úgy tűnik, erre próbál utalni a politikus. Mindezzel csak az a bökkenő, hogy Orbán intézkedései leginkább keresztény-ellenesek, mert embertelenek – véli a brit lap. Magyarország egy határokon átívelő bűncseleménnyel is bekerült a szigetországi sajtóba – prostitúció, emberkereskedelem. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

2019. július 15. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (2019.07.15.)
05:00
00:00
A Fidesz mindenképpen megszavazza a német Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki posztjára – annak ellenére, hogy a migrációs politikában nézeteltéréseik vannak a jelölttel – nyilatkozta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az Augsburger Allgemeine újságnak.

Azért találják mégiscsak elfogadhatónak, mert tiszteletben tartja a tagországok véleményét. Ugyanakkor újabb konfliktus kibontakozására is figyelmeztetett a magyar külügyminiszter, miszerint a vitatott migrációs politika ügyét újra ki fogják nyitni, a magyar követelés lényege, hogy az Európai Unió állítsa meg a bevándorlást.

Ugyanakkor a lap szerint egyre bizonytalanabb az eddigi német védelmi miniszter, von der Leyen megválasztása az EB élére, mert a zöldek és a liberálisok mintha kitolatnának mögüle, az SPD pedig már nemet mondott. Kedden kerül sor a voksolásra, s a 747 fős testületből legalább 374 szavazatra lenne szüksége az EB elnökké választásához a német politikusnak.

Hálaadó szentmise a nagykátai római katolikus templom felúj
 
 Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a templom felújításáért tartott hálaadó szentmisén a nagykátai római katolikus templomban 2019. május 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt
 

Nyeregben érzi magát

A Guardian ismét Orbán Viktor magyar miniszterelnök bevándorlás-politikájával foglalkozik. A lap szerint a szélsőjobboldali kormányfő a keresztény értékekre hivatkozva igyekszik igazolni a maga igazát és politikáját.

A cikk szerint az illiberális demokrácia helyett Orbán szinte már csak a „keresztény demokrácia” fogalmát használja. Az amerikai függetlenség napján David B Cornstein amerikai nagykövet által adott nagyszabású vacsorán a magyar miniszterelnök beszédéből kiderült, nyeregben érzi magát Trump amerikia elnök támogatását élvezve, például azárt, mert szerinte mindketten osztják azt a véleményt, hogy ma a keresztényeket üldözik a legjobban szerte a világban.

Tökéletes partner

Az amerikai nagykövet tökéletes partnerként jellemezte Orbán Viktort, akinek Paul Anka-koncerttel udvarolt. A cikk ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy miközben a lakosság 80 százaléka keresztény hívőnek hívja magát, csak 15 százalékuk jár templomba. Orbán is, mint antikommunista aktivista, a 80-as években igencsak messze állt a vallásosságtól, de a 90-es években valahogy rátalált Istenre. S ezt azzal is bizonyítani kívánja, hogy Budapestre szerveztette meg az eukarisztikus nemzetközi konferenciát.

Mindezzel csak az a bökkenő, hogy Orbán intézkedései leginkább keresztény-ellenesek, mert embertelenek. Elég, ha csak a hajléktalanokról hozott törvényre gondolunk, vagy arra, ahogy a menekültekkel bánnak, gyakran éheztetve őket a 21. században – véli a lap. A Guardiannek nyilatkozó Iványi Gábor lelkész szerint elég egyértelmű, hogy Orbán szembemegy a keresztény tanítással. A tudósító Kiss-Rigó László szegedi püspököt is megszólaltatja, aki azonban hihetetlenül örül annak, hogy olyan emberek, mint Orbán és Trump – hitelesen tudják képviselni a keresztény értékrendet.

 

Mehet a magyar hús Kuvaitba

Feloldotta a magyar, a myanmari és a kenyai hústermékre kivetett importtilalmat a kuvaiti kereskedelmi miniszterhelyettes – írja az Arab Times. A hatóságok úgy találták, ezekben az országokban az állatállományt már nem fertőzi tovább lépfene (anthrax)- és bizonyos kórokozó gomba. Nem egy portál számolt be a hírről.

Prostitúció igen, konspiráció nem

Két magyar gyanúsított (Rontó Ferenc és Mandic Alexandra) beismerték, hogy Magyarországról emberkereskedelmet lebonyolítva a brit Derby városkába illegálisan utaztattak be nőket, akik aztán prostituáltként keresték kenyerüket – írja a Derby Telegraph.

Beismerték azt is, hogy másik két magyarnak voltak a tettestársai ugyanebben a bizniszben, akiket korábban hasonló indokkal nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Ugyanakkor a konspirációs vádban nem vallották magukat bűnösnek, tagadták, hogy prostitúcióra kényszerítették volna őket és lefölözték volna a bevételeiket.

Nagy volt a fluktuáció a bordélyban

Márciusban szintén brit forrásra hivatkozva számoltunk be azokról a bűncselekményekről, amelyeket Horváth és Zemencsik – előbbiek tettestársai - követtek el ugyanebben a városkában. Mintegy 15 ezer fontnyi értékben adtak fel újsághirdetéseket, hogy fiatal nőket „vadászhassanak le”, majd kiutaztatták őket Nagy-Britanniába, ahol szintén hirdetésekben kínálták a szolgáltatásaikat.

Koszos és büdös, elhanyagolt bordélyban, gyakran fűtés és meleg víz nélkül dolgoztatták őket, és bevételük felét követelték a beutaztatás és a hirdetések ellenében. A lányok hamar megszöktek az elviselhetetlen körülmények miatt, ahogy az újság írja, nagy volt a fluktuáció.

Amint letölti a két férfi büntetését, kiutasítják és visszaküldik őket Magyarországra – mondta el Roger Wilson ügyész.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. július 15., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit