„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán Trumptól kért segítséget a civilek ellen

4/07/2019 11:14

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor fehér házi látogatásán azt kérte Donald Trumptól, gyakoroljon nyomást Norvégiára a Norvég Alap civil szervezeteknek szánt pénze ügyében, cserébe egy fegyverrendszer-vásárlásért, Trump nem támogatta az ötletet – írja a Direkt36. A cikk szerzőjével beszélgettünk.

2019. július 04. Reggeli gyors / részlet, Panyi Szabolcs, Direkt36 (19.07.04.)
07:04
00:00

Panyi Szabolcsot, a Direkt36 újságíróját arról a cikkéről kérdeztük, amelyben az áll: "Magyar és külföldi diplomáciai források szerint Orbán arra próbálta meg rávenni Trumpot, hogy segítse a független magyar civil szervezetek elleni magyar kormányzati törekvéseket. Cserébe azt ajánlotta, hogy nem fog akadályt gördíteni egy készülőben lévő sokszáz millió dolláros amerikai fegyverüzlet elé".

Panyi Szabolcs ismertette: Magyarország vásárolna egy amerikai-norvég közös fejlesztésű légvédelmi rakétarendszert, és a magyar diplomácia arra akarja felhasználni ezt az üzletet, hogy összekössék egy teljesen más témával, a Norvég Alap civil pénzeivel. Tehát akkor hajlandóak megvenni ezt, ha Norvégia lemond arról, hogy ezeknek a pénzeknek a 10 százalékát egy független alapkezelő osztja szét a magyar civil szervezetek között.  Az Orbán-kormány 2014 óta nagyon komoly kampányt folytat a norvég alapos civilek ellen, az Ökotársnál rendőrségi razzia is volt, mint később kiderült, jogellenesen.

 
Donald Trump-Orbán Viktor találkozó Washington (kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)
 


Lényegében megkérték az Egyesült Államokat, hogy legyenek ők is érdekeltek ennek a vitának a rendezésében, és ettől zárkózott el maga Trump is, aki azt mondta: "Én nagyon szeretem Norvégiát!". Elég nagy megdöbbenéssel fogadta ezt mindkét fél, az amerikai és a norvég is. A norvég nagykövet nyilatkozott a cikkben és teljesen egyértelművé tette, hogy ez elfogadhatatlan.

A magyarok először a norvégokkal próbálták lemeccselni, hogy vesznek tőlük fegyverrendszert, ha engednek ebben a teljesen független témában. Február 22-én itt volt a norvég külügyminiszter, Szijjártó Péter ezt neki előadta, de egyértelműen visszautasította.

Ezután akartak nyomást gyakorolni a magyarok Oslóra egy erősebb féllel, az amerikaiakkal, erről egyébként a norvégok tudtak, és nincs okuk azt hinni, hogy Washington beavatkozik. Ennek oka, hogy Norvégia fontos szövetségük gazdaságilag és katonailag, Magyarország nem annyira fontos, és ez a magyar-norvég üzlet sem akkora jelentőségű, hogy emiatt az Egyesült Államok kockáztassa a jó viszonyát a skandináv országgal.

Az amerikaiak nyilvánvalóvá tették, hogy ez bilaterális ügy, oldja meg Magyarország és Norvégia, a norvégok pedig azt mondják, hogy a magyarok hiába próbálják meg összekötni a két ügyet és hiába próbálnak meg külső szereplőket bevonni. Tehát Panyi Szabolcs szerint vagy más cégtől vesz ilyen fegyverrendszert az Orbán-kormány, vagy lenyelik a békát és aláírják ezt.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019. július 04., csütörtök 08.15
Műsorvezető: Lampé Ágnes