„Klubrádió
Reggeli gyors

„Orbán tolvaj" - A firkát Amerikában is látják

4/03/2019 07:28

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Világszerte vihart kavart Orbán Viktor interjúja, amelyet egy német lapnak adott. Oettinger szerint abba kell hagyni a pártból való kibeszélést.

2019. március 04. Reggeli gyors - részlet 19.03.04. Lapszemle
04:56
00:00

„Orbán tolvaj’ firkával jelent meg a Fox News amerikai tv- csatorna honlapján a Juncker-Soros plakát átrajzolt változata abban a cikkben, amelyik berlini keltezésű, de az AP amerikai hírügynökség anyaga. S amelyben Orbán Viktor arra figyelmezteti párttársait, a baloldal győzelmét segítik, ha kizárják a Fideszt az Európai Néppártból. Amit Orbán szalámi taktikának nevez, és a baloldalt úgy jellemzi, mint amelyik nem szellemi, hanem hatalmi természetű küzdelmet vív. Orbántól itt azt is idézik, hogy a politikai szakirodalomban Lenin nyomán a „hasznos idiótáknak” nevezi a baloldalt. Ezen felül azt is kiemelik, hogy a magyar kormányfő szerint itthon senki nem lát semmilyen antiszemitizmust ebben a Juncker-Soros kampányban, s mintegy kikéri magának, mit tehet arról, hogy Soros zsidónak született.

Európa becsapása

Az amerikai-német viszonyokra specializálódott New York-i lap, a The National Herald, a vasárnap zárult Delphoi Gazdasági Fórumon felszólalt a görög New Demokracy/Új Demokrácia pártelnökét Kyriakos Mitsotakist idézi, aki szerint is ki kell zárni a demokrácia értékeit megtagadó Orbán Viktor pártját az Európai Néppártból. Sőt emellett még azt is kijelentette, hogy a görög radikális baloldal, a Syrisa elnöke és Orbán Viktor – egykutya, mert mindketten populisták. Mitsotakis bejelentette, hogy hétfőn, azaz ma elküldi levelét az EPP-nek, amelyben a Fidesz kizárását kezdeményezi, hacsak addig be nem fejezi a migránsellenes kampányát és Európa becsapását.

Ugyanezen a gazdasági fórumon felszólalt a Dimitris Avramopoulos, a migrációért felelős biztos is, aki óva intette Európát és a szavazókat az Európai Parlamenti választásokra készülve, hogy bedőljenek a nacionalista és a populista eszméknek, amelynek azonban – ahogy aggályát kifejezte, - egyre nagyobb és befolyásosabb lesz a tábora – erről szintén a The National Herald számolt be.

 
Forrás: Pexels.com
 

A második "nagy hullám"

A Putyin szócsövének számító propaganda-jellegű Russia Today arról ad hírt, hogy Orbán Viktor a második nagy migrációs hullám megérkezését jósolta meg, és megnyugtatta azokat, akik aggódnának, hogy Magyarország fel van-e készülve rá. Merthogy szerinte 2015-ös semmi nem volt ahhoz az előttünk álló válsághoz képest, amelyik az afrikai kontinensről érkezik, és elárasztja majd teljesen Európát. A Welt am Sonntagnak adott interjúból azt is idézik, hogy az arabok is felülmúlják majd az európai lakosságot, de az afrikaiak mindenkin túltesznek majd. Egyébként pedig a cikkbe be van ágyazva reklámként az az írás is, ami arról szól, hogy Európa Soros pártjára állt Orbán Viktor helyett és ennek bizony meglesznek a következményei, méghozzá örökre!

A hasonlóképpen orosz propaganda-gépezetnek számító Szputnyik News pedig Kovács Zoltán szóvivő hírére kapta fel a fejét, miszerint kifutóban a Juncker-Soros plakátkampány és hamarosan itt az új, amelyben a baloldalt fogják támadni Frans Timmermans személyében.

Az osztrák Der Standard szintén összefoglalta az interjút azt hangsúlyozva, hogy Orbán gyengíteni akarja az Európai Bizottság jogköreit és befolyását, hiszen egy olyan, az uniós belügyminiszterekből álló új tanács létrehozását szorgalmazza, amelyik a migrációs kérdésekben önálló döntési jogkörrel rendelkezne.

Tényleg döntenek a Fidesz kizárásáról?

A Politico lényegre törően ismerteti a vasárnapi német lapban megjelent Orbán-interjút, de ami figyelemfelkeltő, hogy tényként közli: a párt március 20-i ülésén döntenek a Fidesz kizárásáról vagy a tagsága felfüggesztéséről.

A CDU-t képviselő Günther Oettinger uniós biztos arra szólította fel pártcsaládja tagjait, hogy fejezzék be az Orbánról és a Fidesz kizárásáról folyó nyilvános vitát, mert ezzel saját magukat gyengítik, ezt egymás közt, és nem a médiában kell megtárgyalni – írja az Unternehmen Heute. Hozzátette azonban azt is a Funke Media Groupe ma megjelent interjújában, hogy csakis akkor tartható fenn a Fidesz EPP tagsága, amennyiben Orbán Viktor elfogadja a közös választási programjukat.

Versenyben a szabadság

Az MTA pályáztatási rendszerét elemzi és ennek kapcsán a németeknél is bizonyos tudományos intézményeknél ismert formulát bírálja a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikk. Amely szerint egyrészt a tényleges kutatómunkától vesz el energiát a pályáztatás, másrészt, mivel politikusok fognak dönteni azokról, így a kutatások közti verseny is meg fog szűnni. A cél tehát: legyen minél nagyobb a kutatói verseny, mert annál nagyobb lesz a kutatói szabadság.