„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán: Utánam, EU!

5/03/2020 07:34

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Európának a magyar gyakorlatot kell követnie a migránsválság kezelésében - idézi a Reuters a miniszterelnököt. Orbán Viktor szerint ha a görögöknek nem sikerül, Magyarország „megint megállítja” az Európába érkezőket. A hírügynökség a két magyarországi koronavírusos esetről is beszámolt. Az Euractiv azzal foglalkozik, hogy a Forbes listája szerint Orbán Viktor lánya a második legbefolyásosabb nő az országban. Csernyánszky Judit lapszemléje.

2020. március 05. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (20.03.05.)
05:22
00:00

Magyarország meg fogja védeni az Európai Uniót az újabb migránsválságtól – idézte a New York Times és a holland WHTC rádió honlapja Orbán Viktort a Reuters beszámolója alapján. A Visegrádi Négyekkel tartott találkozót eredetileg a koronavírus terjedése miatt hívták össze, azonban szó esett az újabb menekülthullámról is, és a NYTimes csak erre a témára koncentrált. Arra, hogy Orbán szerint (akit a cikkben hangos bevándorlásellenes populistának neveznek) az Európai Uniónak már a déli határoknál meg kell állítania a menekülteket, és „ha nem sikerül,  akkor persze, mint 2015-ben, végső mentsvárnak ott lesznek a magyarok, akik a szerb-magyar határon meg fogják őket állítani” – idézték szó szerint a sajtótájékoztatón elhangzottakat. A Reuters 10 ezer menekültről ír, akik Észak-Szíriából érkeztek Törökországba és a görög határvédők könnygázt vetettek be ellenük, amikor nem tudták megállítani őket. Orbán jelezte, „minden segítséget megad” a görögöknek, és pár nappal ezelőtt arról is beszélt, hogy szerinte már 130 ezren vannak a balkáni útvonalon a korábban érkezők miatt. Európának a magyar szabályozást kell követnie – utalt a határ mentén felhúzott szöges drótkerítésekre, de ezen az ételek megvonását éppúgy érthette, mint az erőszaktól vissza nem rettenő határőrizetet.

 
Orbán Viktor a röszkei határátkelőnél. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI


Szintén a Reuters beszámolójára hivatkoztak a koronavírus kapcsán a legkülönfélébb portálok, például a szingapúri Straits Times. Orbánnak a Facebook-oldalára kitett hírből derült ki, hogy ugyan még nem produkálták a tüneteket, de a két iráni egyetemistát kórházba szállították a koronavírus fertőzésének a gyanújával. Szlávik János főorvos pedig elmondta, hogy a perzsa újévet mentek haza ünnepelni a diákok, de azt nem volt hajlandó megmondani, hogy melyik kórházban kezelik a betegeket. Viszont az kiderült, hogy az egyik egyetemista feleségének mozgását követik, akárcsak a másik barátnőjéét. Kína után Irán lett az egyik legfertőzöttebb ország. Világszerte csaknem 100 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, miközben Olaszországban az összes oktatási intézmény bezárását rendelték el.

A berlini székhelyű, de Európa számos országában jelenlévő Intellinews a luxemburgi Európai Bíróság minapi döntését elemezve megállapítja, hogy a Google dublini alvállalkozása számára kedvező döntés született – szemben a magyar kormány értelmezésével. Merthogy ugyan megbüntetheti az adóelkerülés miatt a magyar kormány az adott céget, de nem sújthatja olyan büntetéssel, aminek teljesítésére nem szab türelmi időt és így az horribilis összegre rúghat az eljárás alatt. Mint köztudott a 30 ezer Eurós bírság 300 millióra emelkedett pár napon belül az azonnali nem teljesítés miatt. S ez viszont már uniós törvénybe ütközik.

Orbán Viktor lánya a második legbefolyásosabb nő Magyarországon a Forbes magazin 6. éves összesítésén – adja hírül az Euractiv. Orbán Ráhel két helyet ugrott előre az 50-es listán a korábbi mérésekhez képest és így került a listavezető Novák Katalin családügyi államtitkár mögött a 2. helyre a közéleti kategóriában. Ami az üzleti szférát illeti, ott Hegedűs Éva, a Gránit Bank többségi tulajdonosa az első, őt egy feltörekvő új szereplő, Mészáros Beatrix követi. A leggazdagabb üzletember, a miniszterelnök legközelebbi barátjának lánya átvette apja legfontosabb cégét, az Opus Globalt.

Szintén az Euractivból tudtuk meg: Szijjártó Péter meggyőződése, hogy az Európai Unió csak profitálhatna az Eurázsiai Gazdasági Unióval kiépítendő kapcsolatból. Erről a külügy- és külgazdasági miniszter Minszkben beszélt, merthogy utóbbi szervezet rotációban látja el a feladatokat, és most Belaruszon a sor. Ezért tartja fontosnak Szijjártó, hogy enyhítsék a Minszk elleni szankciókat, mert az innen importálható nyersanyagok elősegítenék az Unió gazdasági fejlődését. Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagországai az orosz kormány ernyőszervezetén keresztül kötnek a volt szovjet tagköztársaságokkal szabadkereskedelmi egyezményeket.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Reggeli gyors
2020. március 5., csütörtök 07.00