„Klubrádió
Belső közlés

Orbán Ottó: Életünk földközelben

20/05/2022 19:00

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Orbán Ottó Életünk földközelben című versét hallgathatják meg Nyerges Gábor Ádám költő és irodalomtörténész előadásában.

2022. május 20. Belső közlés (2022. május 20., péntek 20:00) Orbán Ottó - Életünk földközelben (Nyerges Gábor Ádám előadásában)
03:25
00:00

A huszadik század második felének egyik legjelentősebb magyar költője, Orbán Ottó ezen a napon 86 évvel ezelőtt született, és hat nap múlva lesz kereken húsz éve, hogy gyógyíthatatlan betegségében hatvanhat évesen meghalt. Petri mellett nemzedéke egyik meghatározó költője volt, aki tradicionalista modernizmusával vágott új csapásirányokat a költői formanyelvnek. Bár költői életműve mellett a beatköltők, pl. Allen Ginsberg egyik első fordítójaként is jelentőségre tett szert, halála óta legfőképp csak az ínyenc irodalomismerők körében van előtérben – de ez a helyzet minden bizonnyal változni fog, elég, ha csak meghallgatjuk a mától itt, a Klubrádió honlapján is elérhető versét kései pályatársa, az irodalomtörténész és költő Nyerges Gábor Ádám előadásában, amelyet erre a hivatkozásra kattintva szövegesen is elolvashatnak.

A vers eredetileg a Belső közlés tavaly halottak napi emlékező adása alkalmából hangzott el a Klubrádióban, amelyben Szegő János műsorvezető segítségével Nyerges Gábor Ádám idézte fel Orbán Ottó, Fenyvesi Ottó költő, képzőművész és szerkesztő pedig a szintén korán elhunyt jelentős költő, Sziveri János alakját, akinek Társastervezés című, szintén igen erős versét Fenyvesi előadásában már itt, a honlapon is közzétettük. Orbán Ottó Életünk földközelben című verse a különböző halál-tényekhez való lehetséges közelmúltbeli és mai viszonyulásokat jeleníti meg életművének kutatója, Nyerges Gábor Ádám megrázóan átélt előadásában.