„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán népszavazása tovább élezi a feszültséget Brüsszel és Budapest között

22/07/2021 07:31

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Tovább romlott a magyar jogállam helyzete. A holland kormányfő szerint Magyarországnak nincs helye az unióban, és az uniós vezetők zárt ajtók mögötti megbeszélésén Luxembourg kormányfője, Xavier Bettel is élesen kikelt Orbán ellen.

Ugyan a németek is megkapták a maguk jogállami jelentését az Európai Bizottságtól, a német közszolgálati TV, a ZDF mégis a magyar jogállami helyzettel foglalkozott. A 3 és fél perces összefoglalóban a Klubrádiónak is jutott hely, a média függetlenségéről, pontosabban kormányzati függőségéről a Klubrádió főszerkesztő-helyettese, Hardy Mihály nyilatkozott, aki leírta a magyar sajtó siralmas állapotát és emellett megjegyezte azt is, hogy szégyelli, Magyarország az uniós közösség fekete báránya.

A jogállami jelentés kapcsán Vera Jourova véleményét is közreadták, aki az igazságszolgáltatás és a média áldatlan állapotával jellemezte az elmúlt fél évhez képest is romló jogállami helyzetet hazánkról.

A riport egyébként Orbán Viktor-féle életképpel indul, azzal a videó bejátszással, amelyben a magyar kormányfő eljátszotta az újságárusnál, hogy mekkora sajtószabadság van Magyarországon. Nos, minden, ezt követő mondat őt cáfolta.

A legtöbb hír persze Orbán Viktor népszavazási kezdeményezéseiről szól. Erről ír többek között a CNN, hogy Brüsszelt támadja a populista Orbán ezzel a referendummal, miután mind az öt kérdés a „homofób” törvényére vonatkozik. Orbán idevágó videójára hivatkoznak, amelyben utalás van az öt évvel ezelőtti menekültellenes törvényre, ami ugyan az alacsony részvételi arány miatt érvénytelen lett, ám a kormányfő ennek ellenére úgy fogalmaz, hogy egyszer már sikerült megállítani Brüsszelt és most is sikerülni fog.

Az amerikai és nemzetközi vezető hír tv és portál Mark Rutte holland kormányfőt idézi, aki szerint már nincs helye Magyarországnak az Európai Unióban. A CNN úgy értesült, hogy az uniós vezetők legutóbbi, zárt ajtók mögötti megbeszélésén Luxembourg kormányfője, Xavier Bettel élesen kikelt Orbán ellen, azt mondta: "Az én nagyapám zsidó volt. Én meleg vagyok, de szabadon élek. És elolvastam ezt a törvényt – utalt itt Bettel az LMBTQ közösségeket diszkrimináló jogszabályra. Tudom, mit jelent, amikor embereket kisebbségi létbe késztetsz.

Az Európai Bizottság szóvivője nem kívánta kommentálni a népszavazási kezdeményezést, azonban nyomatékosan utalt a CNN-nek a múlt héten indított kötelezettségszegési eljárásra ennek kapcsán.