„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán kiléptetné az országot az EU-ból?

30/09/2019 07:43

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Bár a miniszterelnök az ellenkezőjét mondta, a nemzetközi sajtó szerint egyre többen feltételezik, hogy a brit példát akarja követni. Mint ahogy azt is, hogy egyszemélyi uralmat épít.

2019. szeptember 30. Reggeli gyors - részlet 19.09.30. Lapszemle
05:40
00:00

Mivel állandóan hadban áll Orbán Viktor az Európai Unióval, joggal feltételezték egyre többen, hogy követi a britek példáját, és távozik az unióból – írja a Reuters/Yahoo News azok után, hogy a magyar kormányfőt a Fidesz újraválasztotta elnökének és ennek apropóján elmondta, hogy Magyarország az Unió tagja marad. Aminek persze megvan a magyarázata, teszi hozzá a tudósítás, hogy bőkezűen osztja a pénzt számára a közösség. Mindenesetre a jogállami normák be nem tartása miatt őt kritizálókat ismét igyekezett helyre rakni Orbán Viktor, miszerint: a magyarokon kívül senki más nem dönthet az ország sorsáról.

Európa keleti és nyugati felének ki kell egyeznie

A Reuters a beszédből még két dolgot emelt ki: miszerint a különbségek ellenére Európa keleti és nyugati felének ki kell egyeznie, kompromisszumot kell kötnie, de elsősorban a másik oldalnak fel kellene hagynia a volt kommunista országok jelenlegi kormányait ostorozó politikájával. Ha mi nem küldünk hozzájuk fizetett politikai aktivistákat, akkor ők se tegyék – szólított fel Orbán, itt Sorosra és a civil szervezetekre utalva. Az EU költségvetése nem arra való, hogy a liberálisoknak tetsző csapatokat, médiumokat és az ő céljaikat szolgáló bevándorlókat finanszírozzák, tüntetésszervezőket és aktivistákat képezzenek ki. Ha tényleg egyben akarják tartani az Uniót, akkor fel kell hagyniuk az effajta gyakorlattal – figyelmeztetett a kormányfő.

Augusztus 20. - Elfogadták a biztosítási tervet
 
Kovács Zoltán
 
 Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Nincs jogállamiság, nincs pénz

Nos, épp az elhangzottakkal egyidőben jött ki a soros uniós elnökséget betöltő Finnország kormányfői nyilatkozata, amelyben Antti Rinne ezúttal is megerősítette, hogy megcsonkítják az uniós normákat be nem tartók támogatását. Mindezen túl úgy néz ki, - mondta el a közszolgálati tévében, hogy minden uniós ország osztja ezt az álláspontot, amiről pénteken egyeztetett Brüsszelben – számol be erről is a Reuters, de említhetem a Washington Times-ot is. S mondta mindezt a finn miniszterelnök azt megelőzően, hogy ma Budapestre és Prágába utazik.

Az írás nem mulasztotta el megjegyezni, hogy már augusztusban támadást indított a finn kormány ellen Orbán Viktor és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, akik legfőképp alkotmányos ügyeik visszásságaira hívták fel az uniós országok figyelmét. Antti Rinne nemcsak hogy visszautasította az őket ért vádakat, hisz az Economist által mért demokrácia idexe alapján Finnország az élen jár, de még hozzátette azt is, hogy nem akar egyetlen országot sem pellengérre állítani, ellenben meg akar védeni minden uniós állampolgárt a despotáktól, akik fittyet hánynak a jogállamra.

Varga Judit szerint boszorkányüldözés folyik

Varga Judit abban reménykedik, hogy az Unió véget vet a rosszindulatú vitáknak még kellő időben, azaz az év végégig, mert amit Magyarországgal művel, az egyenesen abszurd és már mindenki kezd belefáradni – nyilatkozta a Financial Timesnak az igazságügyminiszter. Sőt arra is figyelmeztetett, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás nemcsak hogy boszorkányüldözés, de az Unió el sem tudja képzelni, miként erősíti meg Orbán Viktor kormányát és rendezi egységbe az egész országot. S ismét azzal jött elő, amivel elődje, hogy a migrációs politikában tanúsított különutassága miatt bánik vele igaztalanul Brüsszel. Szerinte megosztja majd élesen a tagállamokat, és joghézagokat teremt, ha a felzárkóztatási alapok megvonásával bünteti például Magyarországot. Nem beszélve arról, hogy az Európai Bizottság kezébe olyan nagy hatalmat ad és önkényes jogértelmezési lehetőséget, amivel az unió alapokmánya nem ruházza fel. Arra a kérdésre, hogy éheztetik a menekülteket, úgy válaszolt, hogy tudnak, lehetőségük van venni maguknak ennivalót.

Ahmed H. beperli Magyarországot

Beperli Magyarországot, ha kell, elmegy a legfelsőbb bíróságig, vagy akár az emberi jogok strasbourgi bíróságáig is – nyilatkozta a börtönből korábban szabadult és pénteken Magyarországról kitoloncolt Ahmed Hamed ciprusi otthonából, akit 2015-ben terrorcselekménnyel és egyéb bűncselekménnyel ítéltek el – adta hírül a Delhi központú Siasat Daily. Nevét, becsületét bemocskolták, ami miatt kártérítést követel. Beismerte, hogy köveket dobált, de azt nem, hogy terrorista lenne. A hangosbeszélőre pedig épp azért volt szüksége, hogy csitítsa a felbőszült tömeget maga körül. Az eredetileg 10 évre szabott fogvatartását az amerikai külügyminisztérium, az Európai Parlament és jogvédő civil szervezetek közbenjárására mérsékelték. Úgy tekintenek Hamedre, mint a terrorizmus elleni drákói magyar törvény jelképes áldozatára.

Orbán egypártrendszert épít?

Az ismert politikai elemző, Fareed Zakaria a Washington Post véleményrovatában a Trump elleni impeachment kapcsán arról ír, és itt Magyarországot is példaként hozza fel, hogy globális trend lett a Trumpra is érvényes etikátlan vezetői viselkedés. Orbán Viktort úgy jellemzi, aki azért írt új alkotmányt, hogy ezzel egypártrendszert építhessen ki, pontosabban egy ember vezérelte rendszert.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI: Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2019.09.30. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit