„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán feladta a leckét a bölcseknek

23/01/2020 13:53

| Szerző: Klubrádió

Egyelőre nem zárnák ki a Fideszt az Európai Néppártból, de a tagság felfüggesztését sem oldanák fel addig, amíg nem tanúsít nyíltan megbánást és nem változtat az irányvonalán.

2020. január 23. Reggeli gyors - részlet 20.01.23. Bartha Dániel
07:00
00:00

Már az első pillanatban, tavaly márciusban látszott, hogy nem lesz könnyű döntést hozni a magyar kormánypárt EPP-tagságáról, ugyanis a Bölcsek Tanácsába három különböző szempontú veterán politikust választottak. Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárról tudható volt, hogy Orbán Viktort támogatja. Herman van Rompuy az Európai tanács egykori elnöke egyértelműen kizárta volna a Fideszt. A kérdés az volt, hogy miként vélekedik majd Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke, bár ő már 2013-ban is azt mondta, hogy Orbánéknak a pártcsaládban van a helyük, és kérte is, hogy a miniszterelnök ezt nyilvánítsa ki, végül köztes álláspontot foglalt el. Értesülések szerint a bölcsek tehát arra jutottak, hogy a Fidesz tagságának felfüggesztését kell fenntartani mindaddig, amíg az nem mutat nyíltan megbánást, illetve nem változtat az irányvonalán.

Orbán az utóbbi időben semmilyen kérést nem teljesített, semmiben sem engedett, sőt. Bartha Dániel, az Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány igazgatója emlékeztetett arra, hogy az első igazi ütközés a halálbüntetés visszaállításának kérdésében volt, akkor még visszakozott a Fidesz. Újabban azonban sorra melegít fel kényes témákat, mint a romakérdés, vagy a börtönviszonyok ügye. A magyar vélemény nincs összhangban a néppárti elvekkel, nehéz lesz tehát döntést hozni a kizárásról, vagy maradásról. Ám a Fidesz akkor sem lesz meghatározó, sőt erős sem az Európai Néppártban, ha maradhat.

A pártcsalád megosztott. Süllyedőben van, Bartha Dániel szerint jól jönnek a fideszes voksok, az viszont még tovább rontaná a helyzetét, ha a kizárt magyar kormánypártot más tagpártok is követnék. A fő áramlatot a német CDU-CSU szövetség képviseli, azonban ebben a kérdésben ott sincs egység.

Számos bizottság, delegáció vizsgálódott már Magyarországon, de igazán egyik sem tudta „megfogni”, s főleg megfékezni Orbánt. Igaz, hogy ezek zömét az Európai Parlament küldte, és ez jelentheti a magyarázatot is. Amíg az Európai Tanácsban nincs meg a politikai akarat a változás kikényszerítésére, addig nem is fog változni semmi. Budapestet és Varsót hasonlóképpen kezelik. Fontos tényező, hogy Lengyelországban elnökválasztás lesz, amibe az uniós kormányfők nem óhajtanak beleavatkozni. Bármilyen lépés csak a választás után várható, amikor sem Lengyelországban, sem Magyarországon nem lesz kampányidőszak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Donald Tusk, az EPP elnöke. Fotó: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.01.23. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes