„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Februárig maradnak a korlátozások

8/01/2021 09:02

| Szerző: Klubrádió

Február elsejéig maradnak a korlátozó intézkedések, így megfogadják az operatív törzs javaslatát, a középiskolákban online oktatás lesz továbbra is – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. Marad a kijárási tilalom is este 8 óra után. A miniszterelnök a Capitolium elleni trumpista támadás apropóján arról beszélt, hogy „a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal”, „erőszakos baloldali tömeg ostromolta” a Parlamentet.

Orbán Viktor a rádiónak nyilatkozva közölte: egyelőre 80 ezer ember beoltására alkalmas vakcina érkezett az országba, amit kevésnek tart, ezért az operatív törzs pénteken úgy döntött, hogy február 1-jéig maradnak a korlátozások. Vagyis addig érvényben marad a 20 és 5 óra közötti kijárási tilalom, valamint a középiskolákban is marad a digitális oktatás. 

A kormány november 11-től rendelte el a korlátozásokat, amelyeket decemberben újabb egy hónapra meghosszabbítottak. A jelenlegi korlátozások január 11-én, azaz hétfőn jártak volna le, most ezeket tolták ki februárig. Orbán szerint azért, mert nem akarják rángatni a szabályokat, „mint ezt sok országban próbálják, hogy az épp aktuális fertőzési adatokat követik az intézkedések”. „Én inkább abban hiszek, hogy legyen egy eredményt hozó, sikeresnek mutatkozó korlátozási rend, és egészen addig, amíg nincs elegendő vakcina, addig ezeket a kereteket tartsuk fönn, és rendezkedjünk be arra az életre, amit ilyen keretek között élni lehet” – idézi a 444

Azt már a Telexen olvashatjuk, hogy Orbán Viktor szerint „karnyújtásnyira van a győzelem”, „tárgyalunk vakcinákról a nyugatiakon kívül az izraeliekkel, kínaiakkal és az oroszokkal is. Az unióval az a baj, hogy mi is feliratkoztunk, leadtuk a rendelést, a központ valamit tárgyalt, mi pedig ülünk, és várunk”, tette hozzá. Szerinte csak nyugati vakcinával nem fog menni az oltás felgyorsítása.

A Capitolium megtámadásáról azt mondta: nem szólunk bele az amerikaiak dolgába, szurkolunk nekik, és bízunk abban, hogy meg fogják oldani a problémáikat. Orbán Viktor még emlékszik „az erőszakos baloldali tömegre, amelyik megrohamozta a Parlamentet”; itt megjegyezte a műsorvezető, hogy az 2018 decemberében történt.

Azt is mondta: jelenleg 26 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint a válság kezdetekor, és ez minősíti a válságkezelés sikerességét.  Azt szeretné, hogy a magyaroknak kiemelkedően jó év legyen 2021, „Magyarország a kanyarban előzzön, ennek a realitása valóságos” – fogalmazott a kormányfő.

(Címlapi kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)