„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán egyet hátralépett az orosz-magyar viszonyban

12/07/2019 10:55

| Szerző: Klubrádió

Nem véletlen, hogy nincs napirenden újabb Putyin-Orbán találkozó, az eddigieket sem volt könnyű megtölteni tartalommal.

2019. július 12. Reggeli gyors - részlet 19.07.12. Deák András
09:32
00:00

2013-tól 2017-ig évente, menetrendszerűen rendeztek Putyin-Orbán találkozót, tavaly a választások miatt borult a menetrend, de tárgyalások folytak, erre az évre viszont nincs beütemezve. Egyelőre. Nem ért véget a kapcsolat – mondja Deák András az MTA Világgazdasági Intézet kutatója-, de ez a viszony már lerágott csont. Az eddigi találkozókat is nehezen lehetett már tartalommal megtölteni. Ráadásul van két téma, amelyekben a magyar kormány kivárásra játszik, nem akar véleményt nyilvánítani, mondhatni: fél a döntéstől. Az egyik Paks 2, a másik a gázszerződés.

Az atomerőmű építését ugyan jóváhagyta az Európai Unió, ám az orosz félnek mindeddig nem sikerült megfelelő műszaki tartalmú terveket benyújtania. Anélkül pedig a magyar fél nem akarja megkezdeni az építkezést. Bizonyára vannak viták, hogy még ezt, még azt kérik az oroszoktól, s bármilyen kis kérések is ezek, sokba kerülnének. Most már a Roszatomnak sem sürgős. Két éve még az volt, időközben azonban annyi építkezésbe kezdtek, hogy szinte a teljes építőipari kapacitásukat lekötötték. Az kevésbé valószínű, hogy pénzhiány miatt húznák az időt, hisz rubelben számolnak, a devizahiány ebben az esetben nem tényező.

A hosszú távú gázszerződés megkötése az orosz fél érdeke, itt viszont Romániára kell várni. Ott terveznek komoly gázipari beruházásokat, és Magyarország először az ottani vásárlásról szeretne megegyezni, majd azután az oroszokkal. Ők viszont megelégelhetik az évenkénti szerződéskötést, akár vissza is léphetnek az egésztől.

Deák András szerint tehát folyik egyfajta adok-kapok, vagy inkább csere-bere, mindkét fél enged valamennyit, tesz gesztusokat. Ilyen például magyar részről a „kémbank” beengedése. Közben Orbán kivárásra játszik. Putyinnak jól is jöhetne egy találkozó, de tekintettel a két ország méretkülönbségére, különösebben nem fontos számára, hogy létrejön-e, vagy sem.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs.

Reggeli gyors
2019.07.12. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert