„Klubrádió
Az igazság pillanata

Orbán egy lapra tesz föl mindent. Vagy nála a pakli?

15/04/2019 14:27

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A magyar miniszterelnök nem akar, nem tud már másról beszélni, csak a bevándorlás veszélyéről. Ha nincs ilyen veszély, akkor hazudni kell a népnek.

2019. április 12. Az igazság pillanata (2019. április 12., péntek 12:30)
22:03
00:00
Műsorvezetők: Bolgár György

Az európai parlamenti választási kampány megindulása jó alkalom volt arra, hogy a miniszterelnök összegyűjtse és hallgatósága elé terjessze téveszméit, tévtanait és persze régóta híresztelt megtévesztő, szándékos hazugságait is, méghozzá úgy, hogy már semmi egyébről ne kelljen beszélnie, mint a migrációról, a bevándorlásról, az Európát fenyegető veszélyről. Mindent egy lapra tesz föl tehát, de tudja, hogy ezzel nem kockáztat semmit, hiszen nemcsak az adu ász van a kezében, hanem az egész kártyapakli is. De lássuk, mivel ijesztgette népét a kampánynyitón Orbán Viktor:

„Európát ma népvándorlás fenyegeti, mert amikor ekkora embertömeg indul meg a szülőföldjéről azért, hogy másutt, más földrészen telepedjen le, az nem egyszerűen migrációs válság, hanem népvándorlás. Megkockáztatható, hogy annyi ember, mint amennyiről most beszélünk, még soha nem indult útnak a történelem során.”

Nem csoda, hogy az embernek még ültében is megremeg a lába. A legszívesebben maga is menekülőre fogná, hiszen jönnek a tatárok, de aztán mégsem kerekedik föl, hiszen akkor maga is migránssá válna, az pedig nemkívánatos személy, ugyebár?

Orbán Viktor ezt is mondta, helyre téve mindenki mást:

„Minden népvándorlásnak megvannak a maga okai, jelen esetben is sokan hivatkoznak, úgy látom, előszeretettel külső okokra, mint szegénység, éhezés, vízhiány, klímaváltozás, háború és üldözés. Ezek nem vitathatók, de azt is be kell látnunk, hogy ilyen okok eddig is voltak. A legfőbb ok egészen más. A legfőbb ok az az egyszerű, de fájdalmas tény, hogy sokkal több gyerek születik Európán kívül, mint Európában, és innen érthető meg, hogy a népvándorlás, illetve az ebből kifejlődő európai migrációs válság fő oka nem kívül, hanem belül keresendő. Azért nem születnek nagyobb számban gyerekek Európában, mert a mi kontinensünk kulturális meghasonlással és identitászavarral küzd.”

Értik, ugye? Az európaiak nem tudják, kik ők, és ezért inkább nem is akarnak gyereket. Bár ez elég szomorúan hangzik ránk, magyarokra nézve is, hiszen ezek szerint mi is identitászavarral küzdünk, és ezért olyan alacsony a magyarországi születésszám is, de semmi baj, majd Orbán Viktor visszaadja a magyarok önazonosságát, sőt a belgákét is, akik majd tudni fogják, hova álljanak. Csak azt nem értem, hogy a miénknél is alacsonyabb termékenységi rátával küszködő japánok vagy dél-koreaiak mitől hasonlottak meg? Nem akarom elviccelni a dolgot, de nem atomfizika ez, annál jóval egyszerűbb. Ahogy fejlődik a világ, ahogy egyre több ország, társadalom jön ki a szegénységből, ahogy egyre több helyen tudnak iskolába járni és továbbtanulni a lányok, ahogy egyre többen keresnek maguknak hivatást, az anyai hivatáson kívül, úgy csökken természetszerűen a termékenységi ráta. Még Afrikában is, ahol persze a legmagasabb. Az elmúlt évtizedek viharos ázsiai fejlődése ezért járt a születések számának csökkenésével, nem pedig azért, mert a világon szinte minden nép és nemzet elvesztette identitástudatát. Arról már nem is beszélve, hogy a világnak nem ártana, a világ megmaradásának esélyeit növelné, ha az emberiség létszámnövekedése megállna. Már eddig is túl nagy és nehezen kiheverhető nyomot hagytunk a Földön, és az lesz a vége, hogy nemhogy önazonosságunk nem lesz, hanem még mi sem leszünk, mert a létezésünk feltételeit tesszük tönkre. Ezt üzenném a keresztes hadakat vezénylő tábornoknak, már ha figyelne.

A kereszténység védelmezője Rogán Antal (is)

A mindent betöltő kormánypropaganda persze azzal jár, hogy nemcsak ő mondja. Hanem mondjuk hű minisztere, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal is, a Kossuth rádióban. Ő kifejezetten a kereszténységet kívánta megvédelmezni:

„A kereszténység Európában egyre inkább háttérbe szorul, a baloldal a létjogosultságát is megkérdőjelezi, miközben a muszlim országok a muszlim vallási jelképeket kötelező jelleggel használják.”

A kereszténység háttérbe szorulásáról természetesen lehet beszélni, a vallásosság kétségtelenül egyre kevésbé jellemző a modern társadalmakra, de ez nem a menekültválság miatt következett be, és semmi köze a bevándorlókhoz, akik közül például a fekete-afrikaiak jelentős része keresztény. De hát az sem igaz, hogy a muzulmán országok kötelező jelleggel használják az iszlám vallási jelképeket. A világ országainak összesen egyharmadában használnak vallási szimbólumokat zászlókon. A 64 ország közül azonban a fele keresztény, míg az egyharmada iszlám ország. Nem kötelező ugyan keresztény jelképeket használni például az államok hivatalos zászlóin, és mégis ez a hagyomány tovább él. Ha véletlenül Rogán Antal nem tudná, vagy attól félne, hogy a félhold egyszer csak váratlanul elborítja az európai lobogókat.

Fidesz-kétharmad, ami még fél sincs

És végül hab arra a bizonyos tortára Schmidt Máriától, a Terror Háza Múzeum főigazgatójától, aki blogjában nem tudta megállni, hogy ki ne fejtse lesújtó véleményét na, nem a terrorról, hanem Heller Ágnes filozófusról, akinek most éppen Olaszországban jelent meg könyve. Írásában a szó szinte legszorosabb értelmében üti-vágja az idén 90 éves filozófust, de minősítsük ezt nagyvonalúan véleménynek. Ám a következő megállapítását már nehezen tudom megemészteni:

„Semmilyen intézményi ellensúly nem szűnt meg a Fidesz alatt. A Fidesz ugyanis harmadszor nyert a választók kétharmadának felhatalmazásával. Az intézményeknek ezt az erőviszonyt kell visszatükrözniük. Ez felel meg a többség akaratának.”

Hát először is: a Fidesz sohasem nyert a választók kétharmadának felhatalmazásával. 2010-ben 53, 2014-ben 45, 2018-ban 49,6 százalék szavazott rá. Ebből a győzelemből tehát egyáltalán nem következik az, hogy a közélet intézményeit kétharmad arányban kellene vagy lehetne elfoglalnia a győztes pártnak. Nem, mert a szavazók körülbelül a fele támogatja, és nem a kétharmada. De a Fidesz nemhogy ezzel az 50%-kal, vagy akár a kétharmaddal megelégedett volna. Ugyan már! Az Alkotmánybíróságtól a Médiahatóságig, lényegében az összes állami intézménytől a magángazdaság szinte összes fontos vállalatáig közvetlenül vagy közvetve mindent elfoglaltak. Nem kétharmaddal, teljesen. Minden az Önöké, főigazgató asszony. A fék is, az ellensúly is. Bár ez a műsor még nem.

Bolgár György műsorát a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/ Koszticsák Szilárd.

Az igazság pillanata
2019. április 12., péntek 12.30
műsorvezető: Bolgár György