„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán behúzta a vasfüggönyt

21/08/2019 07:35

| Szerző: Klubrádió

Magyarország most boldog, hogy Németország kapusa lehet - írja a Bloomberg hírügynökség, megjegyezve, hogy a 2015-ös menekültválság idején is tranzitország voltunk csupán. 

Ma már csak egyetlen rövid említés erejéig térek vissza Angela Merkel soproni látogatására, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójára. Mit tartott fontosnak leginkább kiemelni a Bloomberg, az amerikai üzleti körök által nagy figyelemmel követett hírügynökség az eseményből? Nos, Leonid Bershidsky kommentárja szerint a következőt: Magyarország most boldog, hogy Németország kapusa lehet. A magyarok 1989-ben elhúzták a vasfüggönyt, most pedig Orbán újra behúzta azt. Magyarország egyébként, miként három évtizede, úgy a 2015-ös menekültválság idején is csupán tranzitország volt a jobb életre vágyó emberek szemében.

A nyitott gondolkodás is tanulható

A Reuters hírügynökség terjedelmes anyagban számol be arról, hogy magyar kutatók elemzése szerint a homofóbia növekedett azokban az európai országokban, amelyek jogilag nem ismerik el az azonos neműek kapcsolatát, miközben a társadalmi elfogadottság jelentős mértékben javult ott, ahol adott a jogi lehetőség. A magyar kutatók a kétévenként elvégzett átfogó Európai Társadalmi Felmérésből leszűrhető adatokat elemezték, és arra jutottak, hogy 2002 és 2016 között a legtöbb európai országban emelkedett az azonos neműek kapcsolatának az elfogadottsága, ám Oroszországban, Bulgáriában, Litvániában, Lengyelországban és Ukrajnában ugyanezen időszak alatt az elfogadottság csökkent. Takács Judit, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója, az erről szóló tanulmány egyik társszerzője a Reutersnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: nagyon fontos üzenet az, hogy mind a nyitott gondolkodás, mind az intolerancia tanulható, elsajátítható.

A 48 európai ország közül 16-ban adott a jogi lehetőség az azonos neműek házasságára, 21 országban viszont sem a házasságot, sem az élettársi kapcsolatot nem ismerik el. A 2016-os Európai Társadalmi Felmérés szerint az orosz válaszadók voltak a leginkább elutasítóak, miközben a legelfogadóbb országok között Belgium, Spanyolország, Norvégia, Franciaország, Svédország, Hollandia és Izland található. A tendenciákat illetően a legnagyobb mértékű elfogadottság-emelkedést az azonos neműek házasságkötését is lehetővé tevő Spanyolországban és Portugáliában, illetve az élettársi kapcsolatot elismerő Cipruson, Olaszországban és Görögországban tapasztalták. Takács Judit szerint mindez rávilágít az állam szerepének, a jogalkotásnak, a politikusok felelősségének a fontosságára.

A propagandagépezet működik

A Reuters azt a kijelentést is idézi a kutatónőtől, hogy „az Orbán-rezsim propagandaüzeneteket terjeszt a migránsokkal kapcsolatban, illetve a melegekkel és leszbikusokkal szemben, és ez működik”. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenzi az azonos nemű párok teljes egyenjogúsítását, ugyanakkor a nyugodt egymás mellett élést pártolja. Magyarországon elfogadott az azonos neműek élettársi kapcsolata, de a házasságkötés, illetve az örökbefogadás nem megengedett.

Donald Trump Kelet-Európára koncentrál

Donald Trump fehér házi vendéglistáján Varsó és Bukarest megelőzi Párizst és Berlint – írja a Washington Post, részletesen áttekintve, kikkel szokott inkább, illetve kevésbé találkozni az amerikai elnök. Tegnap éppen Klaus Iohannis román államfő járt nála, idén kereken a tizedik európai vezetőként. Ezen a tízes listán egyetlen nagy nyugat-európai országból érkezett látogató sem található. Trump ehelyett a közép- és kelet-európai vezetőknek udvarol és velük udvaroltat magának – írja a Washington Post, és megjegyzi: az elnök szemében Kelet- és Közép-Európa új kereskedelmi, energetikai és katonai megállapodásokkal kecsegtet, amivel néha meg lehet kerülni Nyugat-Európát, és zavarba lehet ejteni az olyan hagyományos vezetőket, mint amilyen Angela Merkel német kancellár.

Rapidrandik

A román elnök előtti kilenc idei európai fehér házi vendég Ausztriából, Csehországból, Hollandiából, Írországból, Lengyelországból, Magyarországról, Svájcból, Szlovákiából, illetve Törökországból érkezett. Trump találkozott ugyan idén a brit, francia és német vezetőkkel, de nem otthon, hanem a tengerentúlon. A várakozások szerint azonban hamarosan meghívja a Fehér Házba Boris Johnson új brit miniszterelnököt. A G7-es, illetve G20-as keretek közt lebonyolított találkozók, amelyeket a diplomaták „rapidrandi” kategóriába sorolnak, jóval rövidebbek, sokkal kevésbé alaposak, mint a hónapokon át előkészített fehér házi megbeszélések.

„Néhány kelet-európai vezető, a magyarok, a lengyelek és most a románok lényegében rájöttek arra, hogyan álljanak Trumphoz, és az illiberális ösztöneire apellálnak” - nyilatkozott a Washington Postnak Kelly Magsamen, aki korábban nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó munkatárs volt Barack Obama, illetve még őelőtte George Bush elnök mellett. Szerinte Trump „kedveli azokat az eszméket, amelyek aláássák az európai projektet, legyen szó akár a Brexitről, akár az EU elleni érzelmekről”.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.08.21. 06:00
Szerző: Kárpáti János