„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orbán ambicionálta, hogy fordítsa más irányba a magyar irodalom szekerét

22/05/2019 18:21

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök már ismerte a terveit a Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM), és ennek alapján ösztönözte, hogy vesse bele magát a munkába - mondta Demeter Szilárd, az intézmény főigazgatója.

2019. május 22. Megbeszéljük / részlet, interjú Demeter Szilárddal, (19.05.22.)
21:35
00:00
A Megbeszéljük vendége volt a PIM vezetője, aki Bolgár György kérdésére úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök ambicionálta, hogy „110 százalékkal” vesse bele magát ebbe a munkába, mert úgy látta, hogy ő az, aki új irányba tudja fordítani a magyar irodalom és ezáltal a magyar kultúra szekerét.

A főigazgató, aki korábban a Századvég elemzője volt, azelőtt pedig Tőkés László püspök mellett dolgozott az Európai Parlamentben, azt is mondta: nem ideológiai alapon akarja új irányba fordítani azt a bizonyos szekeret. „Szó sincs arról, hogy itt turulmadaras könyveket kellene kiadni” - tette hozzá. Szerinte nemzeti író az a magyar író, aki magyar olvasónak ír, és támogatandó, ha ezt magas színvonalon műveli.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója
 
Demeter Szilárd
író, publicista, filozófus, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a múzeum épületében 2019. március 5-én.
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 


Kiemelte ugyanakkor azt is: a magyar irodalomnak van irodalmon túli feladata, hasznos lehet a magyar nemzet közeljövője szempontjából. Szerinte igenis politizálnia kell a múzeumnak, és itt arra a harcra, „kultúrkampfra” gondol, amelyet jelenleg a nemzeti kultúrák vívnak a globalizációval és azzal az „ideológiai őrülettel” szemben, amely egyre inkább „erőszakosan teret kezd hódítani”.

A hvg.hu hozta nyilvánosságra azt az előterjesztést, amely szerint a múzeumot nemzeti jelentőségű irodalmi erőközponttá kell fejleszteni, költségvetését meg kell kétszerezni. Az Emmi javaslata ösztöndíjat és képzést biztosítana a „magyar érdekeket szem előtt tartó” újságíróknak, a pezsgőbb kulturális élet érdekében előírná a támogatott szerzők kötelező fellépését, és szakítana az „író ír írónak” elitista gyakorlatával. Országút címmel kulturális és közéleti kéthetilapot is indítanának a PIM alá betagolva, a „legjobb szakemberekre” bízott új médium – közpénzből – évi 300 millió forintba kerülne.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Megbeszéljük...
2019. május 22., 16.15
Műsorvezető: Bolgár György