„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán a szélsőjobboldali internacionáléért

5/08/2022 07:37

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

"Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra szólította fel Dallasban a konzervatív politikai aktivistákat, hogy fogjanak össze vele és európai támogatóival a progresszív liberalizmus legyőzése érdekében." Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

2022. augusztus 05. Reggeli gyors - részlet 22.08.05. Kárpáti János lapszemléje
05:35
00:00
Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra szólította fel Dallasban a konzervatív politikai aktivistákat, hogy fogjanak össze vele és európai támogatóival a progresszív liberalizmus legyőzése érdekében. Ebben foglalta össze az amerikai főváros igen erősen konzervatív lapja, a The Washington Times a texasi CPAC-találkozón elhangzott beszéd lényegét.

Orbán Viktor az Amerikai Konzervatív Unió konferenciáján DaDallas, 2022. augusztus 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban 2022. augusztus 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

A tudósítás az Orbán-kormányzatról írva kitér arra, hogy bár Magyarország a NATO tagja, Orbán ellenzi, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának, és kisiklatta az EU egységét az orosz energia szankcionálását illetően.

"Amit szeretünk benne, az, hogy valóban fellép népe szabadságáért az EU zsarnokságával szemben” – idézi a The Washington Times Matt Schlappnek, a dallasi esemény elnökének az Orbánról megfogalmazott véleményét. Orbán sok olyan amerikai figyelmét megragadta, akit aggaszt a család hanyatlása – tette hozzá a CPAC-főrendező.

Az amerikai viszonylatban is jobboldalinak számító lap megemlíti, hogy a magyar kormányfőt nemrégiben bírálták azon beszéde miatt, amelyben óvta Európát a fajok keveredésétől. Bár csütörtöki beszédében Orbán közvetlenül nem szólt erről a korábbi kijelentéséről, amely politikai ellenreakciót váltott ki, annyit mondott, hogy már látja a másnapi fake news szalagcímeket, miszerint "a szélsőjobboldali, európai rasszista és antiszemita erős ember, Putyin trójai lova tartott beszédet az amerikai konzervatívok konferenciáján” – írja a The Washington Times, és hozzáteszi: a miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarországon nulla toleranciát érvényesítenek a rasszizmussal és az antiszemitizmussal szemben.

Az amerikai főváros vezető liberális lapja, a The Washington Post azt emeli ki, hogy miközben ellenhatást keltett a "fajkeveredéses” beszéd, Orbán Dallasban Trumpot visszhangozta. Ez a cikk a szélsőjobboldali minősítést használja Orbán Viktorra, valamint úgy fogalmaz, hogy amerikai csodálóinak ezrei előtt beszélt. A The Washington Post egy másik írása szerint Orbán most fejtette ki eddig a legvilágosabban azt a felfogását, amit elemzők a szélsőjobboldal internacionáléjának neveznek. Ez az Atlanti-óceán mindkét partján működő szélsőjobboldali és ultranacionalista pártok szövetségét jelentené.

A szintén liberálisként elkönyvelt The New York Times elemzése kiemeli, hogy a magyar miniszterelnök nem kevesebbet hirdetett meg Dallasban, mint a globális világrend átalakítását.

A lap idézi Kim Lane Scheppele princetoni professzort, aki szerint Orbán gyakorlatilag felkínálta magát és országát a Republikánus Párt szövetségesének a mostani amerikai kormányzat ellenében, ahelyett, hogy az Egyesült Államok szövetségese akarna lenni a közös ellenséggel szemben.

A több mint egy évtizede hatalmon levő Orbán lebontott számos olyan politikai reformot, amit a Szovjetunió bukása után valósítottak meg, és eközben Vlagyimir Putyin orosz vezetőnek hízeleg. Ennek nyomán számos elemző egyfajta posztmodern diktátort lát benne, aki nem teljesen autokrata, de távolról sem demokratikus – írja a New York-i lap. Nemrégiben azonban – folytatódik az eszmefuttatás – Orbán túlment mindezen, és nyíltan felkarolta az etnonacionalizmust, amit az európai elitek fel akartak számolni a második világháború után. Magyarország továbbra is az EU tagja, de morális és politikai értelemben páriává vált, miközben Orbán elnyomta a sajtószabadságot, és Soros György elleni támadásaival antiszemita érzelmeket szított.

Még a dallasi beszéd elhangzása előtt jelent meg a BBC internetes oldalán Nick Thorpe terjedelmes cikke arról, hogy Orbán Viktor Európában magányos ugyan, de Texasban barátok közt érezheti magát.

Az írás jelentős részben az Orbánnal a "fajkeveredéses” beszéd miatt összekülönbözött Hegedűs Zsuzsa véleményét ismerteti, az általa mondottak alapán igyekszik értelmezni magát az Orbán-rendszert.

"A kulcs Orbán és a Fidesz megértéséhez az, hogy alulról jöttek” – idézi Nick Thorpe a szociológusnőt. Mint Hegedűs elmondta neki, Orbán egy tipikus vidéki családban nőtt fel, főként a nagyszülei nevelték. Testnevelő tanára ismerte fel elsőként labdaérzékét, és vitte magával Székesfehérvárra, hogy megvegye neki az első pár futballcipőt. Orbánt és Hegedűst az hozta össze, hogy mindketten érdeklődtek a szegények és az elnyomottak iránt. Orbánnak idővel az lett az ambíciója, hogy visszatérjen a hatalomba, és ott meg is maradjon, és ehhez a vidék szavazataira volt szüksége. Ő maga, Hegedűs olyan vezetőt látott benne, aki nem csak beszél, hanem cselekszik is.

Hegedűs Zsuzsa Arthur Finkelstein egykori republikánus kampánymenedzsert tartja felelősnek Orbán gondolkodásmódjának átalakulásáért. Szerinte Magyarországon az igazi kárt a finkelsteini gondolkodásmód okozta, vagyis az, hogy találd meg azt a témát, amely megosztja az országot, és a többség a legkeményebb álláspontot fogja választani. Ez a polarizáló erő még ma is Orbán gondolkodásmódjának a központi eleme, annak ellenére, hogy Finkelstein 2017 óta halott.

OGY2014 - Fidesz - Eredményváró
Budapest, 2014. április 6. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) a párt eredményváró rendezvényén a Budapest Bálna rendezvényközpont előtt az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án. Mögötte balról Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke (takarásban), Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó, a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány kuratóriumának elnöke és Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, EP néppárti képviselő. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.08.05., kedd 06:00
Riporter: Kárpáti János