„Klubrádió
Reggeli gyors

Önzetlenség, szolidaritás – ez jellemez most bennünket

9/04/2020 09:58

| Szerző: Klubrádió

A rendeleteket, a hatóságok intézkedéseit a kormánypártiak szó nélkül fogadják el. Az ellenzékiek szeretnék tudni, hogy a rendelkezések megalapozottak-e.

2020. április 09. Reggeli gyors - részlet 20.04.09. Kende Anna
06:50
00:00

A megkérdezettek 55 százaléka tartja magára, vagy családjára nézve is veszélyesnek a koronavírust, ám csak 33 százaléka tart attól, hogy valóban meg is betegszik. Ezt mutatja az a felmérés, amelyet az ELTE Szociálpszichológiai Tanszékén készítettek. Igazából arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek mennyire hajlandók változtatni a szokásaikon a közösség érdekében, és hogyan viszonyulnak a hatósági intézkedésekhez.

Nos, az derült ki, hogy a magyarok reális, súlyos veszélynek tartják a koronavírus-járványt. Felfogták, hogy ez ellen közösen kell fellépni, önzetlenségből, szolidaritásból kitűnőre vizsgáztak a válaszadók. 96 százalékuk mondta azt, hogy hajlandó áldozatot hozni mások egészségéért is, elfogadja, hogy tennie kell a közösségért.

Kende Anna tanszékvezető elmondta a Reggeli gyorsban, hogy érdekelte őket a korlátozásokhoz, hatósági intézkedésekhez való hozzáállás is. Az engedelmesség mértéke jóval alacsonyabb, mint a szolidaritásé. A kormánypárti szavazók jellemzően szó nélkül elfogadják a hatósági intézkedéseket akkor is, ha nem értenek egyet azokkal. Azaz: engedelmesek.

Az ellenzékiek sem mennek direkt az intézkedések ellen, de kíváncsiak arra, hogy azok megalapozottak-e, azt a célt szolgálják-e, amit kitűztek, illetve hatékonyak-e. Elvárják, hogy egy-egy intézkedés mögött tudományosan alátámasztott magyarázat álljon, és az az intézkedés összhangban álljon az általános értékekkel.

A megkérdezettek 38 százaléka véli úgy, hogy a járványnak súlyos világgazdasági következményei lesznek, de 62 százalékuk biztos abban, hogy a saját családi kasszáját is hátrányosan érinti majd.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Rosta Tibor.

Reggeli gyors
2020.04.09. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes