„Klubrádió
Esti gyors

Olyan a Fidesz, mint a süllyedő léghajó kétségbeesett utasa – Kárpáti János jegyzete

20/01/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A Fidesz sorra dobálja ki mindazt, ami valamikor hajdanában sokak szemében még a hitelességét biztosította, ma viszont már csak veszélyes ballaszt ...

2022. január 20. Esti gyors-részlet / Kárpáti János jegyzete - 2022.01.20.
01:49
00:00

Saját költségén, saját Facebook-oldalán kezdte ma közvetíteni Szücsné Posztovics Ilona, a tatabányai ellenzéki polgármester a városi közgyűlés ülését. A névleg függetlenekkel megerősített kormánypárti többség ugyanis nemrég úgy döntött: az önkormányzat egyetlen fillért sem fordíthat a lakosság tájékoztatására, mindaddig, amíg el nem fogadják az idei költségvetést. Ez csak márciusban várható, tehát ha minden úgy megy, mint a karikacsapás, akkor gyakorlatilag a választásokig ki lehet bekkelni a kommunikációt. A polgármestert így eredményesen megfosztják attól a lehetőségtől, hogy közpénzen bármiről beszámoljon, de még egy szűrővizsgálati akciót sem hirdethet meg.

Az ember néha azt hinné, hogy amit tapasztal, azt már nem lehet überelni, pedig dehogynem. Olyan a Fidesz, mint a süllyedő léghajó kétségbeesett utasa, aki sorra dobálja ki mindazt, ami valamikor hajdanában sokak szemében még a hitelességét biztosította, ma viszont már csak veszélyes ballaszt: nevezetesen a világos beszédet, a határozottságot, a meg nem alkuvó következetességet, a szellemes, lényegre törő, okos vitakészséget. Hogy ebben anno benne szunnyadt a gátlástalanság is, idővel elkezdtük sejteni, már aki. Mindenesetre túl későn. Mára – legalábbis Tatabányán – az okos vitakészségtől sikerült eljutni a közélet betiltásáig. Abban a bizonyos léghajóban, ha a korrupció zsákja netán kiürül – bár az talán sosem ürül ki –, lassan csak egyetlen poggyász marad, a megfélemlítés. De az nehéz, mint a kő.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2022. január 20-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.