„Klubrádió
Esti gyors

Oltás helyett tűzoltás – Káslerék csak beszélnek

7/01/2021 20:42

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Alapvető fogalmakkal nincs tisztában az egészségügyi kormányzat. Most kérdezik meg –az oltási terv kapcsán-, hogy egy háziorvosi rendelő alkalmas-e rendelőnek.

2021. január 07. Esti gyors - részlet 21.01.07. Komáromi Zoltán
07:46
00:00

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter bejelentette: képzett szakorvosokkal látjuk el a betegeket. Utalt a háziorvosi ellátásra is. Röpködnek a számok. 250 ellátatlan praxisból 150-et már betöltöttek. Ehhez képest más adatok szerint 594 háziorvosi praxis áll betöltetlenül. Közben oltópontokat akarnak létrehozni, amelyekben a háziorvosokra számítanak, és az ő rendelőikre. A felmérés egyszerű, a hivatal kiküld egy kérdőívet, amelyre a praxis üzemeltetőjének válaszolnia kell: alkalmas-e a rendelője annak, vagy sem. Ki az, aki erre úgy válaszolna, hogy nem? - tette fel a kérdést Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa.

Egy évtizede köztudott, hogy nincs elég háziorvos. A szakma elöregedett. Könnyen lehet, hogy a 6.000,  doktorból mondjuk 1.500-an most döntenek úgy, hogy elég volt, mert bőven túl vannak a nyugdíjkorhatáron. Összeomlik a rendszer. Sok olyan járás van, ahol a praxisok egyharmada betöltetlen, a rendeléseket helyettesítésekkel lehet csak megoldani. Ennek az a következménye, hogy a helyettesítő orvos sem a saját betegeit nem tudja ellátni tisztességesen, sem azokat, akiket heti néhány órában kellene kezelnie.

Az egészségügyi kormányzat az alapfogalmakkal sincs tisztában. Más a praxisközösség és más a csoportpraxis. A háziorvosokat még a 90-es években kizavarták vállalkozásba – emlékeztet Komáromi Zoltán, attól kezdve próbálnak valamiféle gazdasági közösségeket alakítani. Az állami finanszírozás viszont nincs meg a működéshez. Beszélnek, csak beszélnek az átalakításról, a háziorvoslás megerősítéséről, hiszen ez tehermentesítené a szakellátást, a kórházi ellátást, de érdemben nem történik semmi.

Most sem folyik érdemi párbeszéd, amikor a tömeges oltásban a háziorvosoknak kulcsszerepük lenne. Érdekvédőknek titulált kinevezettekkel talán tárgyal a kormány, de ennyi. Arról, hogy mi a valóság, az egészségügy irányítóinak fogalmuk sincs – állítja Komáromi Zoltán. A tények a különböző hivatalok között valahol elvesznek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2021.01.07. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János