„Klubrádió
Reggeli gyors

Olimpia pedig lesz – ígéri Japán

19/10/2020 15:16

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az új miniszterelnök szerint a sikeres lebonyolítás lesz a bizonyítéka annak, hogy az emberiség legyőzte a vírust. A tervezett időpont: 2021. július 23.

2020. október 19. Reggeli gyors - részlet 20.10.19. Szabados Gábor
00:00
00:00

Bár Szuga Josihide kormányfő rendkívül magabiztos, és gőzerővel folyik az előkészítő munka, egyeztet a japán kormány, Tokio vezetése és az olimpiai szervezőbizottság, azért azt kimondani, hogy jövő nyáron lesz olimpia, talán kissé merész dolog. Az év elején még ugyanilyen hangokat lehetett hallani, nevezetesen, hogy nyáron megrendezik az olimpiát, ha törik, ha szakad, aztán márciusban bejelentette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a halasztást –emlékeztetett Szabados Gábor sportközgazdász. Az mindenesetre tény, hogy folyik az előkészítés. Az olimpiai faluban speciális orvosi létesítmények készülnek, tesztelők, elkülönítők, információs központ, amelyek mind a biztonságot szolgálják. Gondolkodnak az utazási korlátozások feloldásának módján is, mert a zárlat 159 országot, régiót érint. És azt is megpróbálják felmérni, hogy eddig mennyi az anyagi kár, hogyan lehet azt enyhíteni.

Szabados Gábor szerint a japán főváros -ellentétben néhány korábbi helyszínnel- biztosan sikeres olimpiát tudott volna szervezni anyagi szempontból is. Odafigyeltek a beruházásokra, csupán egy példa, hogy a sportolóknak helyet adó falu lakásait rögtön eladták volna, már meg is voltak, illetve vannak a vevők. Más épületek utóhasznosítását is előkészítették. Most mindent újra kell tervezni, szervezni, és itt sok pénz elúszhat.

A legnagyobb vesztesek mégis a sportolók. Az ő életük teljesen felborult. Eleve négyéves ciklusokra terveznek. Nem véletlen, hogy az idősebbek közül többen abbahagyták, már nem akartak még egy évet ráhúzni. Akik átestek a koronavírus okozta betegségen, azoknak még kérdésesebb a helyzetük, és ilyenek sokan vannak az élsportolók között, a magyarok között is. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az szponzoraik, támogatóik is a négyéves ciklusokhoz igazodtak, a csúszás tehát a sportolók számára egzisztenciális problémákat is okozhat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.10.19. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.
ÉvHonapja2020