„Klubrádió
Reggeli gyors

Nyugodtan félnek a pedagógusok

13/10/2020 07:14

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A tanárok 74 százaléka nem érzi magát biztonságban, a megkérdezett szülők 61 százaléka bezárná az iskolákat a vírusveszély miatt.

2020. október 13. Reggeli gyors - részlet 20.10.12. Gosztonyi Gábor
09:18
00:00

A kormánypropaganda szerint minden rendben van az oktatásban, kezelik a vírusveszélyt. Csakhogy: egy 39 éves pedagógus halt meg a betegség szövődményei miatt. Az úgynevezett nemzeti konzultációból is látható, hogy a válaszadók 61 százaléka bezárná az iskolákat a járvány idejére.

A Pedagógusok Szakszervezete még mindig kevesebbet kér, mint a nép – mondja Gosztonyi Gábor alelnök. Először kérték a testhőmérséklet mérését, amire a kormány nemet mondott. Most pedig kötelező. Kérték azt is, hogy a tanárokat teszteljék, a krónikus betegségben szenvedő, illetve idős kollégákat mentesítsék a munkavégzés alól. Erre is „nem” volt a válasz. Úgy tűnik, hogy a tanárok feláldozhatók. Azt sem lehet tudni, hogy hol, milyen mértékben terjedt el a járvány, az adatokhoz nem fér hozzá a szakszervezet, a kormányzati szervek titkolóznak.

Az interjúban Szénási Sándor megkérdezte azt is Gosztonyi Gábortól, hogy a rendkívüli helyzetben nem akarnának-e béremelést kicsikarni, hisz itt az orvosok példája. A PSZ elnöke szerint külön kell választanai a veszélyhelyzet kezelését a béremeléstől. Természetesen folyamatosan felvetik a fizetések emelését, azonban most előbb kompenzációkat kérnek.

Ahogy az állami média harsogja: a pedagógusok nyugodtak. Ahogy az érdek-képviseletük látja: nyugodtan félnek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2020.10.12. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor