„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Nyílt lopással vádolják az Orbán-klánt - Mészáros 7 milliárd eurót "lopott"

13/01/2023 08:53

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Miért gyűlöli Trump, Netanjahu és Orbán a bírákat? Ausztriában megtalálták azokat a szállodákat, amiket Orbánék, Mészárosék az EU-tól kicsent pénzekből vettek meg. A brutálisan túlárazott közbeszerzések Magyarországon egy új büntetőjogi szempontot vezettek be. New Yorkban az FBI lerohant egy olyan kínai "rendőrőrsöt", mint amilyen Budapesten is működik. Nemzetközi lapszemle.

2023. január 13. Lapszemle 20230113/KárpátiJános
06:26
00:00

A magyar kormány néhány látszatintézkedéssel próbálja elrejteni a jelentős jogállamisági hiányt, hogy ismét hozzájusson az uniós támogatási pénzekhez – írja a Der Standard. A cikk szerint ezek közül a legbizarrabb, hogy korrupcióellenes hatóságot hoztak létre, ami Orbán Viktor Magyarországán olyan, mintha Las Vegasban szerencsejáték-ellenes hatóságot létesítenének.

 
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor
 

 

Az egészet „link dumának” tartja, mondván, a hatóság vizsgálhatja ugyan a gyanús ügyeket, de nem léphet fel azokkal szemben. Az EU-támogatási pénzek elsikkasztása a Der Standard szerint az Orbán-klán és a baráti oligarchák vadászterületének számít, és ez a kör az Unió által finanszírozott közbeszerzési projektek bevételének a kilencven százalékát magáénak tudhatja. Ez a versenyt kizáró kiírásoknak és az akár tízszeres túlárazásnak köszönhető, ami új jelentést ad a „beszerzési bűnözés” fogalmának.

Az utóbbi időben – folytatódik az osztrák lap írása – a legszorgosabb beszerző Mészáros Lőrinc gázszerelő, Orbán strómanja volt, akinek csak az építőipari cégei 7 milliárd eurót csentek el az elmúlt 12 év folyamán. Felettébb kérdéses, hogy ezt a pénzt viszontlátjuk-e még valaha, de egy részét legalább megtekinthetjük, konkrétan a Landhotel Post an der Talstation, illetve a Sporthotel Heiligenblut képében – az ausztriai turizmus ezen rejtett kincsei a Hunguest szállodalánchoz tartoznak, amelyet gyatrán titkolt módon, cégháló révén Mészáros Lőrinc tart az ellenőrzése alatt – olvasható a Der Standardban.

Mi a közös Benjamin Netanjahuban, Jair Bolsonaróban, Donald Trumpban, Orbán Viktorban, Jaroslaw Kaczynskiban és néhány további demokratikus rendszer mai vagy korábbi vezetőjében? – teszi fel a kérdést a párizsi Le Monde. A szerző szerint az, hogy a köztük levő jelentős kulturális és földrajzi távolság ellenére egyikük sem szereti a független bírákat, különösen nem az alkotmánybíróságokon. Mindegyikük egyfajta illiberális demokráciára törekszik, vitatja a jogállam – a jog uralma – fogalmát, és szemükben a mindenkori politikai többség (államfői vagy miniszterelnöki többség) jelenti az elsődleges jogforrást.

Felfogásuk szerint miután a választók letették a voksot egy program mellett, az már a törvényhozástól és a végrehajtói hatalomtól függ, hogy azt megvalósítja vagy elárulja-e. A demokrácia visszaszorul a választásokra. A jogállam kellemetlen számukra. Kiköti ugyanis, hogy a többség nem rendelkezik az összes joggal. Egy magasabb rendű jogi kereten belül kell működnie, olyan kereten belül, amelyet szintén a szavazók többsége fogadott el. A jognak összhangban kell állnia ezzel a magasabb rendű jogrenddel – alkotmánnyal, szerződésekkel, szervezeti jogrenddel -, amely pontosan a jogállamiság – vagyis a hatalmi ágak szétválasztása, az igazságszolgáltatás függetlensége, a kisebbségek tisztelete és a véleménynyilvánítás szabadsága - kialakításának és érvényesítésének a célját szolgálja.

A bírák – folytatódik a Le Monde szerzőjének az okfejtése – ennek a jogi hierarchiának a garantálói. Ez a hierarchia hivatott arra, hogy az államhatalom keretéül szolgáljon, és megszabja a korlátokat az alkotmányba foglalt főbb elvek mentén. Ebből adódik, hogy a demokratikusan megválasztott, de illiberalizmusra hajló vezetők gyűlölik a legfelső bírósági, illetve alkotmánybírósági bírákat. Ezek a bírák a jogállamiság Vesta-szűzei, és az illiberális demokrácia felé tartó út mindig elvezet az ellenük intézett támadáshoz.

A cikk nem pusztán elvben és általánosságban szól mindezekről, hanem felhívja a figyelmet arra az aktuálpolitikai fejleményre, hogy a Netanjahu-kormány – a jobboldaliak, ultranacionalisták és ultravallásosok izraeli koalíciója – nem csupán a bírák kinevezésének a részleges ellenőrzésére törekszik, hanem arra is, hogy megnyesse a legfelső bíróság jogkörét, és ha ez a bíróság olyan döntést hoz, ami nem tetszik a kormánynak, akkor a megválasztott tisztségviselők egyszerű többséggel felülbírálhassák azt.

A New York Times szerint az Egyesült Államok az FBI igénybevételével globális küzdelmet indított a szerte a világban – így Magyarországon is - működő, úgynevezett kihelyezett kínai rendőrőrsök ellen. Peking a külföld felé tagadja, hogy ezek az intézmények rendőri munkát végeznének, de Kínán belüli állami médiabeszámolók szólnak arról, hogy hírszerzési információk beszerzése révén a kínai joghatóság határain kívül folytatnak bűnüldöző-bűnfelderítő tevékenységet.

New York Chinatownjának egyik forgalmas utcájában egy hatemeletes irodaházban - mérnöki tervezőiroda, akupunktúra-szalon és könyvelői vállalkozás társaságában - a harmadik emeleten található az a jelöletlen részleg, ahol az amerikaiak gyanúja szerint rendőri műveletek folynak, joghatóság és diplomáciai jóváhagyás nélkül. A New York Times szerint több mint száz ilyen kínai rendőri kirendeltség működik a világban.

A lap úgy értesült, hogy a New York-i objektumban az FBI razziát hajtott végre a brooklyni ügyészi hivatallal együttműködésben. A rajtaütés konkrét eredményeiről nem szól a cikk, de állítólag ez volt az első olyan eset, hogy a helyi hatóságok dokumentumokat foglaltak le ilyen jellegű kirendeltségen. A cikk kitér arra, hogy ír, kanadai, illetve holland hatóságok is felszólították Kínát az effajta tevékenység abbahagyására. A New York Times szerint a kínai Hszincsiang tartomány propagandalapja megírta: egy kínai nőnek Budapesten ellopták a pénzét, és az ottani kínai rendőri kirendeltség a helyi hatóságokat megkerülve meg is találta az egyébként román tolvajt, aki – úgymond tárgyalás és kioktatás után – vissza is adta a pénzt.