„Klubrádió
Megbeszéljük...

Novák Katalin: Hatástanulmány nélkül indulnak az új családi kedvezmények

13/02/2019 18:44

| Szerző: Klubrádió

Több szakmai és parlamenti vita is zajlott a családosokat segítő újabb állami támogatásokról, de részletesebb vizsgálat nem készült a kormányfő által februárban bejelentett intézkedések előtt – erről beszélt a Klubrádiónak a családügyi államtitkár.

2019. február 13. Megbeszéljük - részlet - Novák Katalin-interjú (2019/7. heti adás)
27:11
00:00
Elismerte Novák Katalin családügyért felelős államtitkár, hogy nem készült hatástanulmány az új családpolitikai intézkedések lehetséges következményeinek felmérésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője a Megbeszéljük című műsorban azonban hangsúlyozta, az újításokat, azok bevezetése előtt számos formában átbeszélték, szakmai viták zajlottak és tanulmányok is születtek a témában, majd a kormány írásos előkészítő anyagot kapott róla.

Bolgár György műsorvezető kérdésére, hogy az ellenzéki politikusokat és a szakmai műhelyeket miért nem vonták be az egyeztetésbe, és miért nem tartottak hosszabb nyilvános vitát a kérdésről, azt mondta, igenis voltak viták szakmai körökben, és az ellenzékkel a parlamentben is. Ez szerinte elegendő volt ahhoz, hogy a kormány sokak véleményt figyelembe vehesse.

A riporternek arra a felvetésére, hogy az Orbán-kormány kétszer annyit költ családtámogatásra, mint az elődei, ám a demográfiai hatások messze nem egyértelműek – mert más közép-kelet-európai országokban is hasonló mértékben nőtt a termékenységi ráta, mint Magyarországon, miközben nem vezettek be ilyen mértékű támogatásokat – Novák Katalin azt mondta, senki nem tudhatja biztosan, hazánkban mitől nőtt a gyermekvállalási kedv. A kormány szerint a családpolitikai intézkedéseik mindenképpen segítették a változást – tette hozzá.

Novák Katalin sajtótájékoztatója a kormány új családpoli
 
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón ismerteti a kormány új családpolitikai intézkedéseit az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2019. február 11-én. Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás. MTI/Bruzák Noémi
 

A műsorvezető arra is kitért, hogy a támogatásokat csak a társadalom felsőbb rétegei tudják igénybe venni, mégis az elmúlt években a diplomás nők gyermekvállalási kedve csökkent, míg a nyolc általánost vagy azt sem végzett nőké jelentősen nőtt. Novák Katalin szerint egyáltalán nem biztos, hogy egy diplomás nő anyagi értelemben a társadalom felsőbb rétegébe tartozik, és jobban keres, mint egy szakmunkás.

Az államtitkár arról is beszélt, a kormány úgy véli, lakáshoz jutást segítő családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összességében még úgy is hasznos volt, ha a bevezetése, vagyis 2015 óta – talán éppen ennek következtében – Magyarországon nőttek leginkább a lakásárak Európában.

Megbeszéljük
2019. február 12., szerda
műsorvezető: Bolgár György
nyilatkozó: Novák Katalin család-és ifjúságügyért felelős államtitkár

 

 

 

 

Az interjú hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!