„Klubrádió
Esti gyors

Nincs olyan felvételi, ami mindenkinek tetszik

5/03/2021 23:05

| Szerző: Klubrádió/szg

Kiakadt a szülők egy része a nyolcadikosok magyar felvételijén, amelyet senki nem tudott hibátlanul megoldani. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint ez önmagában nem baj, a felvételinek szelektálnia kell. Azt azonban nagyon komoly problémának látja, hogy óriási a különbség az iskolák között. Kitért arra is, hogy szerinte nem lehet olyan felvételit készíteni, ami mindenkinek tetszik.

2021. március 05. Esti gyors / részlet, Arató László (21.03.05.)
07:09
00:00

Felháborodást keltett a január 23-i, nyolcadikosok által írt magyar nyelvi felvételi sok szülőnél, és úgy tűnik, a konszenzus az, hogy a feladatsor nagyon nehéz volt. A Qubit oldalán jelent meg elemzés a témáról.

Arató Lászlót, a Magyartanárok Egyesületének elnökét arról kérdeztük, hogy ha egy feladatlapot egy gyerek se tud megoldani, akkor a feladatlappal van baj? Szerinte nem, a felvételinek az a funkciója, hogy szelektáljon, nem az, hogy mindenki jól oldja meg. Hogy senki nem tudja megoldani száz százalékosan, az önmagában még nem probléma, mert egy felvételi teszt esetében az a legfontosabb, szórjon, az más kérdés, hogy igazságosan szór-e.

Viszont a magyar világ egyik legszelektívebb oktatási rendszere, az iskolák közti óriási különbséget kellene csökkenteni, és akkor az egész felvételi rendszer körül nem lenne „feszültség, hisztéria” minden évben. Hiszen ez verseny, kegyetlenül megversenyeztetnek 10, 12, 14 éves gyerekeket, ami kudarcélményt okoz azoknak, akiket nem vesznek fel. Sok múlik persze a szülőn, hogy megértesse velük, ez nem a világ.

Úgy látja: nem lehet olyan felvételit készíteni, ami mindenkinek tetszik. Két pólus van, az egyik szerint a felvételi mérjen kompetenciát, képességeket. Ekkor a szülők és a tanárok egy része azon háborodik fel, hogy miért nem az van a felvételiben, amit a gyerekek megtanultak. A másik álláspont az, hogy legyenek benne a felvételiben a tanultak, de akkor a szülők és tanárok azon háborodnak fel, hogy nem a képességeken múlik a felvételi, hanem a magoláson.

A kifogásolt feladatok közül Arató László szerint az egyik a nyelvi kompetenciát méri, a másik pedig olyan anyagot tartalmaz, amely kötelező hatodikban, más kérdés, hogy ez jó-e így. Hozzátette: vannak objektíven rossz dolgok is a felvételiben, például az, hogy csak három jó megoldást fogad el, a részmegoldásokat nem, és ez „fölösleges kegyetlenség”, amin lehetne változtatni. A másik jogosnak tűnő kritika, hogy nagyon hosszú szövegek voltak benne, ez pedig a szociokulturális hátteret méri, hogy ki milyen olvasási képességekkel, lehetőségekkel jön otthonról.

Mi legyen, ha nem ilyen típusú felvételi? Lehetőség lenne, hogy ne legyen hat- és nyolcosztályos gimnázium, de ezt a magyar középosztály nem akarja, pedig sokkal igazságosabb oktatási rendszert eredményezne – vélekedett Arató László.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibo

Esti gyors
2021. március 05., péntek 18:45
Műsorvezető: Selmeci János