„Klubrádió
Esti gyors

Nincs min csodálkozni – Hardy Mihály jegyzete

19/07/2021 18:07

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

A magyar kormányzat vélhetően több száz honfitársunkat, köztük újságírókat, ügyvédeket, üzletembereket és médiabefektetőket figyeltet. Erről szól a Pegasus-ügy. Magyarországon soha, egyetlen hasonló ügyet nem vizsgáltak ki és nem derítettek fel teljes mélységében, az átlagszavazó meg, sajnos csak megvonja a vállát.

2021. július 19. Esti gyors-részlet / Hardy Mihály jegyzete 2021.07.19.
03:09
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában ennek a Pegasus-botránynak a mélységein? Alig két nappal azután, hogy kiderült, a magyar kormány milliárdokért vásárolt megfigyelőszoftvert az izraeli Candiru cégtől, mára a dirket36 portál leleplezte: egy másik izraeli cégtől vásárolt, Pegasus nevű kémprogrammal mintegy háromszáz honfitársunkat, köztük újságírókat, ügyvédeket, üzletembereket és médiabefektetőket figyeltet a magyar kormány.

Azt már korábban tudtuk, hogy Varga Judit, a miniszterelnökhöz közelálló igazságügyi miniszter igen szorgos asszony. Naponta minimum öt magyar állampolgár titkos megfigyelésére ad engedélyt. Komoly sztahanovista ez a Varga Judit. Hiszen ebből az intenzív lehallgatási, megfigyelési kampányból az következne, hogy Magyarországon igazi kémdömping tapasztalható, nálunk fészkelnek a veszélyes terroristák, Budapest a nemzetközi drogkartellek és fegyverkereskedők Mekkája lett.

Ehhez képest kiderült, hogy a magyar titkosszolgák ellenzékinek titulált, tényfeltáró újságírókat figyeltek meg, lehallgattak egy olyan médiabefektetőt, akinek az újságjait még nem sikerült a kormány hűbéreseinek megkaparintaniuk, ügyvédek, ellenzéki polgármesterek magánbeszélgetései kerültek a szakszolgálatok archívumaiba. Büntetőeljárás egyik esetben sem indult.

És ezen van a lényeg. Ha ugyanis a megfigyeltek valóban a btk-ba ütköző tettet követtek volna el, összeesküdtek a magyar államrend megdöntésére, akkor már régen rács mögött lenne a helyük. Ha viszont nem követtek el semmit, akkor meg azoknak kellene a vádlottak padján ülniük, akik az illegális megfigyelést elrendelték és jóváhagyták. Egyikről sincs tudomásunk.

Meglehet, nekem sekélyes a fantáziám, de nehezen tudom elképzelni azt a drámai jelenetet, amikor Varga Judit igazságügyi miniszter felháborodottan telefonál a Miniszterelnökségre a megalapozatlan megfigyelési kérést elutasítva, majd lecsapja a kagylót. Még ennél is nehezebben képzelem el azt a beszélgetést, amelyben Polt Péter legfőbb ügyész megfenyegeti valamelyik kormányzati vagy TEK-es, rendőrségi okostojást, hogy ha nem produkálnak hihető és hiteles gyanúsítást, akkor csúnyán megüthetik a bokájukat.

Abban az országban, ahol soha, egyetlen hasonló ügyet nem vizsgáltak ki és nem derítettek fel teljes mélységében, nincs min csodálkozni. A Duna-gate, a Nyírfa-ügy, az UD Zrt.-s történet, de még az őszödi beszéd kiszivárogtatásának az ügye sem zárult le megnyugtatóan.

Az átlagszavazó meg, sajnos csak megvonja a vállát, és annyit mond magában: megint elszaladt velük a ló. Azt már én teszem hozzá, a görög mondából ismert szárnyas ló szaladt el velük. A Pegazus.

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2021. július 19-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.