„Klubrádió
Esti gyors

Nincs másik - Hardy Mihály jegyzete – #jesuisindex

23/07/2020 18:14

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Az Index, mint ahogy annak idején a Népszabadság, a régi Figyelő, a régi Origó és még sok más médiavállalkozás alapjaiban más, mint egy csavargyár vagy egy szövőüzem. A szabad és független sajtó a működőképes demokrácia alapfeltétele. Nem véletlen, hogy az orbáni információs imperializmus minden elemére ki akarja terjeszteni a kontrollt. Mert a független média a diktatúrák legveszedelmesebb ellenmérgét terjeszti: a szabad gondolkodást.

2020. július 23. Esti gyors-részlet (2020.07.23. Hardy Mihály jegyzete)
03:20
00:00
Az index – kisbetűvel írva – a hétköznapi nyelvben irányjelzőt jelent, amivel a jármű vezetője a forgalom többi résztvevőjének a tudomására hozza, hogy várhatóan merre tart, milyen irányban készül kormányozni a járművét. Jobbra vagy balra. Az Index nagybetűvel, nos, ez már egy egészen másik ügy, bár annyiban igazak rá az előbbiek, hogy éppen most próbálják végérvényesen berögzíteni a „jobbra hajts” állásban.

Az Index részben a maradék szabad magyar sajtó egyik, nem is elhanyagolható méretű és befolyású zárványa, az internetes újságírás legbefolyásosabb és legolvasottabb portálja Magyarországon. Emiatt vált a hatalom célpontjává, ezért lett belőle a következő kiszemelt zsákmány. A martalócok pedig már régen kivetették a hálójukat rá, most mindössze annyi történt, hogy szorosabbra kell húzni a kötelet… és a csapda végképp bezárul.

A hatalom mocskos keze már ott matatott az Index körül évek óta, a tartalomszolgáltató cégnek, a szerkesztőségnek nem tett jót, hogy a háttérben adták-vették a mögötte lévő kiadóvállalatot, jótékony kezek kiszervezték a kereskedelmi bevételeket hozó részleget, ráadásul a főszerkesztők is sokszor szinte egymásnak adták a kilincset. A legutóbbi, mindössze nyolc hónapot bírt ki, Dull Szabolcs legalább emelt fővel távozhatott. Nem adta a nevét a vállalhatatlanhoz, őt nem lehetett kilóra megvenni. Ritka és tiszteletre méltó teljesítmény ebben a mai magyar világban.

Az Index, mint ahogy annak idején a Népszabadság, a régi Figyelő, a régi Origó és még sok más médiavállalkozás alapjaiban más, mint egy csavargyár vagy egy szövőüzem. A szabad és független sajtó a működőképes demokrácia alapfeltétele. Nem véletlen, hogy az orbáni információs imperializmus minden elemére ki akarja terjeszteni a kontrollt. Mert a független média a diktatúrák legveszedelmesebb ellenmérgét terjeszti: a szabad gondolkodást. A jelek szerint a hét eleji brüsszeli csúcs után a miniszterelnöknek már a látszatra sem kell adnia. Pompás időzítés! Mert: ki beszél itt még jogállamról?! Tessék a naptárra ránézni, ketyeg az óra, jövő nyárra legkésőbb, de ha lehet még előbb szájkosárhoz kell szoktatni ezt az indexes bagázst, lám-lám, a mostani origósok milyen büszkén viselik a csillogó fojtónyakörvet!

Mert erről van szó. Azt, hogy egy szerkesztőség mennyivel több, mint egy átlagos munkahely, azt csak az tudja igazán, aki már dolgozott ilyen helyen. Évekig tart, mire egy ilyen csapatot sikerül összeverbuválni, kinevelni, összekovácsolni és hitelesen működtetni is. Felépíteni évek, néha évtizedek munkája, szétverni rövid percek alatt sikerülhet. Nem véletlen, hogy az Index munkatársai ennyire erősen, szinte rögeszmésen ragaszkodnak a szerkesztőség függetlenségéhez. Nem pusztán saját maguk védelmében teszik, hanem miattunk, az olvasóik miatt.

Kedves indexesek, tartsatok ki! Magatok miatt és miattunk is.

Hardy Mihály jegyzete a 2020. július 23-i Esti gyorsban hangzott el.