„Klubrádió
Megbeszéljük...

Niedermüller: Tovább is nyitva maradhatnának a teraszok a bulinegyedben

8/07/2020 18:39

| Szerző: Klubrádió

Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere szerint a bulinegyed vendéglátóhelyeihez tartozó teraszok este tíz órás zárásáról szóló rendeletet lehet módosítani: ha e mögé áll a többség és benyújtanak egy ilyen javaslatot, ő nem gátolja. Arról is beszélt, hogy nem céljuk 22 óra 1 perckor büntetni, beszélt is az illetékesekkel, itt több méltányosságra, rugalmasságra lenne szükség.

2020. július 08. Megbeszéljük / részlet, Niedermüller Péter (20.07.08.)
12:25
00:00

Niedermüller Pétert, Erzsébetváros DK-s polgármesterét a bulinegyed szabályozása körüli vitákról kérdeztük. Közölte: két dolgot szoktak emlegetni azok, akik elégedetlenek az erről szóló megállapodással, az egyik, hogy az február 28-ra készült el, és a helyzet alapvetően megváltozott, az akkor még elfogadhatónak tűnő kritériumok a járvány óta már nem elfogadhatóak. A másodikat nem szívesen minősítené, mert az szerinte csak „gyűlölködésről”, a nyugdíjasok és a fiatalok szembeállításáról szól.

Jelezte, csendesebbé vált a bulinegyed, alig vannak külföldi turisták. Beszélt jelentős vendéglátósokkal is arról, hogy a több hónapos zárva tartás miatt komoly anyagi veszteséget szenvedtek el a helyek, de nincsenek egyedül, sok kis- és középvállalkozás is tönkrement más területeken. A VII. kerületben több ezren elvesztették az állásukat, olyanok is, akiknek nagyon nehéz lesz 

Hangsúlyozta: a hatályba lépett rendelet 60 napos türelmi időt ír elő, addig minden megy tovább, ahogy eddig, majd augusztus végétől lesz érvényes az új szabályozás. A kritériumok között van egy-kettő, amely beruházást igényel, de Niedermüller Péter szerint ebben is lehet alkalmazkodni a vállalkozás anyagi lehetőségeihez. Ezeket részletezte: a munkabizottság elfogadta, hogy a vendéglátóhelyeken a hangrendszerbe úgynevezett limitert, vagyis olyan eszközt kell beszerelni, amely fizikailag megakadályozza, hogy a hangosítás meghaladja az előírt maximumszintet. Ilyenből vannak milliós, de több tízezer forintba kerülő berendezések is. Szintén előírás lesz a beléptetési rendszer, amely inkább a katasztrófavédelem céljait szolgálja, hogy ahova 150 ember fér be, ott ne legyenek 300-an, ne zsúfolódjanak össze. Itt is vannak olcsóbb és drágább megoldások.

Niedermüller Péter azt mondta: voltak viták, de a végén kompromisszumos javaslatként született meg ez a kritériumrendszer, mindenki elfogadta. Azt mondta: február 28-a és a mostani kihirdetés között nem hallott egyetlen ponttal kapcsolatban sem panaszokat. De beszélt arról is vendéglátósokkal, hogy ha a járvány után szerintük finomhangolásra van szükség a kritériumoknál, akkor üljenek le, beszéljék meg, de ennek nem a pocskondiázás a módja.

A polgármester az őt érő pocskondiázást fel se veszi, azt viszont felháborítónak tartja, amikor idős emberekről úgy beszélnek, hogy „nyuggerek”, amikor egyesek azt írják, a város a fiataloké, és nem a nyuggereké. Erre úgy reagált: olyat kerületet szeretnének, amely mindenkié, ahol mindenki otthon érzi magát.

A fent idézett Facebook-posztjában Niedermüller Péter egyebek mellett azt írta: "az elmúlt napokban történhettek olyan intézkedések, amelyeket egyesek túlkapásként vagy zaklatásként éltek meg". Közölte: itt korábban, régről érvényes rendeletek betartatásáról van szó, egy 2012-es rendelet szerint a teraszokat este 10-kor be kell zárni, csak eddig senki sem ellenőrizte, most viszont a közterület-fenntartóik igen. Az idézett mondatra úgy reagált: volt, ahol jelezték a tulajdonosok, hogy 22 óra után pár perccel már ott voltak a közterület-felügyelők, és azonnal bírságoltak. Közölte: itt kicsit több méltányosságra, rugalmasságra lenne szükség, beszélt is az illetékesekkel. Nem az a cél, hogy 22 óra 1 perckor büntessenek, hanem, hogy mindenki fogadja el a teraszok bezárását. Persze lehet javaslatot tenni arra, hogy ne ez legyen, hanem este 11 vagy éjfél, ezt elő kell terjeszteni, és ha e mögé áll a többség, ő biztosan nem akadályozza meg – közölte Niedermüller Péter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI, fotó: Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2020. július 8., szerda 16:10
Műsorvezető: Bolgár György