„Klubrádió
Reggeli gyors

Nézhetjük bárhonnan, lecsúszóban a középréteg

29/06/2020 15:32

| Szerző: Klubrádió

Bizonyos definíciók alapján az emberek kétharmada tartozik a középrétegbe. Nincsenek benne a gazdasági elitben, nincs kiemelkedő vagyonuk, csendben veszítenek egzisztenciájukból.

2020. június 29. Reggeli gyors -részlet 20.06.29. Pogátsa Zoltán
05:07
00:00

A középosztályhoz tartozik a magyarok 67 százaléka, ha az OECD metódusa szerint nézzük. Egyszerűen sorba rakják a jövedelmeket, azoknak van egy középértékük, aki ennek a háromnegyede és kétszerese közötti jövedelemmel rendelkezik, az középosztálybeli.

Más elmélet szerint nincs olyan, hogy középosztály – mondta el Pogátsa Zoltán közgazdász, egyetemi tanár. Az osztály valami kölcsönhatást feltételez, a felső osztály azért gazdag, mert az alsó azzá teszi, és fordítva. Ilyen értelemben nincs definíciója a középosztálynak.

Túl az elméleti fejtegetésen azonban vizsgálhatjuk a tényeket, számokat.

A leggazdagabbakat kiszolgáló privátbankok forgalma a válság alatt 8-10 százalékkal is nőtt, ami jóval magasabb a nemzetközi átlagnál. Ez a csoport zárt, nehéz bekerülni – állapítja meg a Blochamps Capital. (Kikerülni viszont annál könnyebb.) A kitüntetett réteg mindenki más kárára gazdagodik, láthatóan a középréteg vagyoni ereje is csökken. A jelenséget még a KSH is kimutatta, megállapítása szerint a tulajdonosi középosztály is veszített a pozíciójából.

A nem tehetős emberek körében nagy a félelem, és akkor mit szóljanak a teljesen kiszolgáltatott munkavállalók.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.06.29. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor