„Klubrádió
Reggeli gyors

Nevetséges. Békéltetni akar Orbánnal, mikor már lángokban a ház

22/09/2020 08:50

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Gyengének minősíti a jogállamiság ügyében a Politico cikkírója az Európai Bizottság német elnökét. Szerinte, miközben Magyarország már nem minősül demokráciának, és más keleti uniós államok is épp most szakadnak le mellé, az uniós testület vezetője különösen lagymatag a kérdésben, így túl késő van ahhoz, hogy az ígérjék, meg fogják akadályozni a dolgok rosszabbra fordulását. A Reuters a Telex történetével és cseh támogatójával foglalkozik, és ezáltal a kritikus hangok elhallgattatására tett orbábi erőfeszítésekkel is. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2020. szeptember 22. Reggeli gyors-részlet / Külföldi lapszemle, Kárpáti János 2020.09.22.
05:05
00:00

A londoni székhelyű Reuters hírügynökség beszámol arról, hogy az egyik legnagyobb cseh médiavállalkozás, az Economia 200 ezer eurót adományoz az újonnan indult magyar független hírportálnak, a Telex.hu-nak, amelyet az Index korábbi újságírói hoztak létre. A Reuters felidézi olvasóinak, hogy az Index a legjelentősebb magyar médiaintézmény volt, és csaknem az egész csapat távozott, miután a tulajdonos a nyomásgyakorlás kísérletének egyértelmű jeleként felmondott a főszerkesztőnek. Az Index körül történtek a hírügynökség szerint alátámasztották azokat az aggodalmakat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nacionalista kormánya fokozott erőfeszítést tesz a kritikus hangok elhallgattatására. A kormányzat ezt igaztalan vádaskodásnak minősítette.

Az Index távozó szerkesztősége
 
Az Index távozó szerkesztősége 2020 júliusában
 Fotó: Bődey János
 

A Telex számára most jelentős összegű adományt juttató Economia adja ki egyebek közt a Hospodárské Noviny című, pénzügyi-gazdasági kérdésekre összpontosító cseh napilapot, valamint a Respekt című hetilapot. Tulajdonosa Zdenek Bakala cseh üzletember, immár egy évtizede. A Reuters idézi az Economia igazgatótanácsának elnökét, Zuzana Reznickovát, aki nyilatkozatban méltatta a most létrehozott,Ttelex nevű magyar médiavállalkozás elkötelezettségét a kiemelkedő színvonalú újságírás mellett, és, mint hozzátette, a szolidaritás szellemében döntött a támogatásról.

A Reuters adatai szerint az Index volt újságírói által indított adománygyűjtő kampány eredményeként eddig már 32 ezer ember járult hozzá valamiképpen a Telex indulásához. Kárpáti Márton, a Telex vezérigazgatója megerősítette, hogy folytattak tárgyalást az Economia cseh kiadóval, amely jelezte nekik segítő szándékát. Elmondta, hogy a részletek kimunkálásán még vannak teendők, és hangsúlyozta, hogy az Economia nem szerez részesedést a telexben a támogatásért cserébe.

Túl késő ígérni

Ursula von der Leyent gyengének minősíti a jogállamiság ügyében Daniel Kelemen, az amerikai Rutgers Egyetem politikatudományi és jogi professzora, a Politico című amerikai portál európai kiadása számára írt cikkében. Megfogalmazása szerint „a ház már lángokban áll”, és túl késő van ahhoz, hogy az ígérjék, meg fogják akadályozni a dolgok rosszabbra fordulását.

 
Ursula von der Leyen és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 

A szerző emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság tavaly novemberben hivatalba lépett elnöke az Európai Unió helyzetéről évente tartandó, a minap első ízben elhangzott beszédében ambiciózus tervekkel állt elő számos területen, a világjárvány elleni küzdelemtől a klímaváltozással szemben megvívandó harcon át az emberi jogi és a migrációs problémák kezelésééig. Ez a szűzbeszéd azonban minden erénye mellett is különösen lagymatag volt abban a kérdésben, ami az egyik legnyomasztóbb fenyegetés az EU számára: azt illetően, hogy több tagországban – nevezetesen Magyarországon és Lengyelországban – egyre inkább autokrata jellegű kormányok vannak hatalmon.

Von der Leyen új kihívásnak minősítette ugyan a jogállamiságot az Európai Unión belülről érő fenyegetést, de arra szorítkozott, hogy méltassa az évente előterjesztendő jogállamisági jelentést, amit az általa vezetett bizottság fog kiadni minden tagállamról, az elsőt még ebben a hónapban. Azt állította, hogy ez olyan eszköz lesz, amelynek a segítségével időben azonosítani lehet a kihívásokat, és meg is lehet találni rájuk a megoldást. 

Rohamos hanyatlás

Daniel Kelemen szerint a bizottsági elnök mind politikájában, mind retorikájában a megbékéltetésre törekszik, holott valójában már évek óta tapasztalható a jogállamiság jelentős mértékű visszaszorulása. A szerző utal egyebek közt a Freedom House elnevezésű, washingtoni székhelyű intézmény megállapítására, miszerint Magyarország az első olyan EU-tagállam, amely immár nem minősül demokráciának. Mint hozzáteszi, Lengyelországban és Bulgáriában is rohamosan hanyatlik a jogállamiság, és e két ország a legjobb úton van afelé, hogy lecsatlakozzék Magyarország mellé, mint hibrid, autoriter vonásokat mutató rendszer.

A Politico külső szerzője nevetségesnek minősíti von der Leyen hozzáállását annak fényében, hogy az EU alapszerződésének hetedik cikke értelmében a jogállamiság és az alapvető uniós értékek fenyegetettsége miatt már 2017-ben, illetve 2018-ban elindult a fegyelmi eljárás Lengyelország és Magyarország ellen, ezek az eljárások azonban az Európai Tanácsban – ahol a tagállami kormányok képviselői vannak jelen – elakadtak. Erről a tényről Ursula von der Leyen egyetlen szóval sem tett említést – jegyzi meg Daniel Kelemen.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. szeptember 22., kedd 07.00
riporter: Kárpáti János