„Klubrádió
Fülbevaló

Nem zöldséget beszélünk! - Balkonkertészet

16/07/2019 16:44

| Szerző: Klubrádió

A balkonon, erkélyen termesztett növények egy szempontból olyanok, mint a háziállatok. Minden áldott nap foglalkozni kell velük.

2019. július 16. Fülbevaló - részlet 19.07.16. Megyeri Szabolcs
16:31
00:00

Nem éri meg, de jó játék. Sokan közölnek a közösségi oldalakon olyan fotókat, amelyeken teraszon, erkélyen, balkonon termesztett növényeik láthatók. Legyen az paradicsom, paprika, metélő hagyma, padlizsán, vagy akár kukorica. Divat lett a balkonkertészet.

Megyeri Szabolcs kertész úgy véli, hogy ez a hobbi igazán csak viszi a pénzt, drágák a palánták, a magról vetés sok időt, energiát igényel. Igazán annak érdemes ráadnia a fejét, aki minden nap tud gondoskodni a növényeiről. Ezek tulajdonképpen szuperintenzív kultúrák, a növények gyökere tulajdonképpen a levegőben van, akkor is, ha némi föld veszi körül.

Lényeges az erkély fekvése. Ha északi, akkor alig kapnak napfényt a növények, ha déli, akkor pedig megsüti őket a nap. Fontos tudni, hogy egy-egy hőhullámban nem a növény levelei vannak a legnagyobb veszélyben, hanem a gyökerei. A cserepek, főleg a műanyag edények átforrósodnak a tűző napon, a hajszálgyökerek károsodnak.

Kérdés persze ezek után, hogy mit érdemes tartani ilyen körülmények között. Az úgynevezett kapaszkodó növények mindenképpen jól jönnek, teremtenek egy kellemes mikroklímát. Egyébként Megyeri Szabolcs szerint bármivel próbálkozhatunk, gyógy- és fűszernövényekkel, zöldségekkel, kínai törpefákkal, a lényeg, hogy minden nap gondozzuk a növényeinket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Fülbevaló
2019.07.16. 13:00
Műsorvezető: Kovács M. Veronika