„Klubrádió
Művészbejáró

Nem zárul Miki mókatára

9/06/2020 16:10

| Szerző: Klubrádió

Sokak gyerekkori kedvence, Móka Miki, alias Levente Péter egy eldugott kis faluban él, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne ma is aktív a 77 éves művész. És nem csak fellépésein jut ideje a mókára, akkor is szolgálatba helyezi magát, ha egy kisgyermek a zebra közepén kezd el dacoskodni édesanyjával.

2020. június 07. Művészbejáró / részlet, Levente Péter (20.06.07.)
27:26
00:00

Levente Péter Nagyváradon született, szülei nagyon szerették és óvták, mégsem volt könnyű gyerekkora, édesapját '56 után bebörtönözték, és csak akkor szabadult, amikor fia érettségizett.

Sajátos, ripacsnak kikiáltott stílusa miatt többször érte hátrány, nem csak egy szavalóversenyen utasították el, de a színművészeti egyetemre sem nyert felvételt. Ezután helyezkedett el a Bábszínházban, ahonnan végül karrierje elindult.

 
Levente Péter mint
Móka Miki Forrás: Magyar Televízió
 

A hatvanas évek második felétől Móka Mikiként több mint tíz éven keresztül szórakoztatta gyerekeket a Magyar Televízió Zsebtévé című sorozatában, majd a kilencvenes években az Égből pottyant mesék főszereplője volt. Színpadon is több darabban is játszott, például a West Side Story, a Tündér Lala vagy a Robin Hood történetein keresztül szórakoztatta a közönséget. Később pedig feleségével, Döbrentey Ildikóval együtt rendezőként is kamatoztatta tehetségét. Pályafutása elismeréseként Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

Családi élete tragikusan alakult, három gyermeke közül két fia még csecsemőként elhunyt. Lánya viszont három unokával is megajándékozta.

Az egykori Móka Miki 77 éves, mégis fiatalos. És bár már feleségével az aranylakodalmukat is megülték, és egy csendes kis falu, Héreg rusztikus parasztházikójában éldegélnek, míg Péter párja meséket ír és grafikákat készít, ő maga tanít, magatartáskultúra-előadásokat szervez, fellép, és még az is előfordul, hogy autójából kiszállva egy majom figurával forgalmat irányít. Hiszen hitvallása szerint, a szívében minden kicsit is magyarul értő gyermek az övé.

Prima Primissima - Levente Péter
 
Levente Péter 2015-ben
 MTI Fotó: Czimbal Gyula
 
 

Móka Miki forgalmat irányít

Megtörtént eset: a sokat úton lévő művész épp a Podmaniczky utcában ment az autójával, ahol a gyalogosoknak már pirosra váltott a lámpa, de egy anyuka még a zebra közepén tolta a babakocsit, miközben fogta másik gyermeke kezét, aki épp nem volt hajlandó átkelni az úttesten.

A forgalom már indult volna, az autósok egyre idegesebbek lettek, amikor is Levente Péter kiszállt autójából, és felállt annak küszöbére, hogy mindenhonnan jól látszódjon. De előtte az anyósülésről magához vette a híres Hakapeszi Maki unokáját, egy majombábut, mely stílszerűen mindig vele utazik. Majd ezután a majommal bábozva elkezdett forgalmat iránytani, az édesanyának jelzett először, így a gyermek is elindult, és hajlandó volt átkelni a zebrán, miközben az alkalmi forgalomirányító a várakozókat türelemre intette.

Miután a család sikeresen átért a másik oldalra, az egykori Móka Mikinek köszönhetően a forgalom zavartalanul haladhatott tovább. A jelenetet az addig türelmetlen és dühös sofőrök is nevetve fogadták.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Művészbejáró/Interjú Levente Péterrel
2020. június 07. vasárnap 16.00
Műsorvezető: Bóta Gábor