„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem vált be, de nem is bukott meg a hajléktalanbírság

19/03/2019 08:45

| Szerző: Klubrádió

A kezdeti kapkodás, nekibuzdulás után csillapodott a helyzet. Január óta nem állítottak bíróság elé hajléktalant, csak azért, mert az utcán él.

2019. március 19. Reggeli gyors - részlet 19.03.19. Győri Péter
06:09
00:00

Január óta egyetlen hajléktalant sem állítottak bíróság elé amiatt, mert életvitelszerűen tartózkodott közterületen. Előtte viszont - ősztől - tíz embert is, mégpedig úgy, hogy pár napon belül többször figyelmeztette őket a rendőrség, noha a törvény erre hónapokat adott. Az intézkedő rendőrök nyilván nem maguktól voltak túlbuzgók. Lényeg, hogy a hidegebb idő beálltával csökkent az intézkedések száma, a hajléktalanok igyekeztek elbújni, elrejtőzni, ezzel viszont nem csak a járókelők szeme elől tűntek el, hanem a segítők, a szociális munkások elől is.

 
Budapesti rendőrök igazoltatnak egy hajléktalant a törvény életbelépését követő napon
 

Megbukott-e tehát a hajléktalanbírság intézménye? Ez volt a Reggeli gyors egyik témája. Győri Péter szociálpolitikus szerint egyértelműen nem lehet kimondani, hogy megbukott volna. Jogilag még biztosan nem. A kezdeti túlbuzgóság, kapkodás azért is csillapodhatott, mert három bíró is az Alkotmánybírósághoz fordult, különböző kifogásokkal. A testület még nem döntött, ám a bírák magatartása önmagában is fékezte a hatóságokat.

Annyi bizonyos, hogy a szabálysértési törvény módosítása a hajléktalanokon nem segített, némelyek helyzetét szinte ellehetetlenítette. A melegedőkbe, szálláshelyekre a hideg időben most is bementek, főleg azokba, amelyek, kisebbek, barátságosabbak. A frekventált közterületeken most is ott vannak a hajléktalanok.

A szakma és a hatóságok az Alkotmánybíróság döntésére várnak.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép. 168 óra.hu.