„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem vált be a karanténoktatás

14/10/2020 12:29

| Szerző: Klubrádió/ K.K.

Egyenlő esélyeket követelnek a digitális oktatásban a tanodák, valamint több civil szervezet. A tavasszal alkalmazott szisztéma nem jó, rengeteg gyerek maradt le a többiektől.

2020. október 14. Reggeli gyors - részlet 20.10.14. Baski Márta
06:06
00:00

Már 2016-ban elkészült egy digitális oktatási stratégia, csak találgatni lehet, hogy ezt miért nem veszi elő a kormány most, a járvány idején, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Talán még sincs kész, talán nem jó, talán elfeledkeztek az eszközökről? A tavasszal alkalmazott karanténoktatás nem vált be, számos hátrányos helyzetű gyermek még jobban lemaradt a tanulásban. Oktatással foglalkozó civil szervezetek és tanodák ezért összefogtak és közös nyílt levelet írtak a közoktatási kormányzatnak, hogy biztosítsa az esélyegyenlőséget a digitális oktatásban. Most is karanténba kényszerülnek egész osztályok, lehet, hogy hamarosan iskolákat kell bezárni, tehát sürgősen meg kell tenni a szükséges intézkedéseket.

Baski Márta, a „Lépjünk, hogy léphessenek!” Közhasznú Egyesület oktatási projektvezetője, a Láncreakció projekt résztvevője ismertette a Reggeli gyorsban a követeléseiket.

-Minden tanulónak és természetesen a tanároknak biztosítani kell a szélessávú internet-elérést, valamint a szükséges eszközöket. Az nem járható út, hogy mondjuk három gyermekre jut egy laptop egy családban. Létre kell hozni a megfelelő platformokat, digitális felületeket is.

-A családokkal foglalkozó szakembereket fel kell vértezni azokkal a digitális kompetenciákkal, amelyekkel az oktatásban részt tudnak venni. Különösen fontos ez az alsó tagozatos gyerekeknél, a fogyatékkal élőknél, a nehéz körülmények között élőknél.

-A szülők kapjanak a munkabérnek megfelelő juttatást, ha otthon kell maradniuk a gyermekeikkel. A járvány miatt ne kerüljenek lehetetlen egzisztenciális helyzetbe.

Baski Márta elmondta azt is, hogy először is választ várnak a nyílt levélre, például Novák Katalin minisztertől, vagy Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkártól. Miután a járvány különösen fontossá tette a digitális oktatás kérdését, a nehézségekről folyamatosan érkeznek visszajelzések, most talán lehet hatni a kormányra, a második hullám kellős közepén.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Reggeli gyors
2020.10.14.06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre