„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem ragaszkodik a stadionhoz a Fidesz

19/11/2019 17:54

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz nem hoz új szabályokat az önkormányzatok megregulázására, az építési ügyekre, az iparűzési adó felhasználásra korábban is hasonló rendelkezések voltak érvényben - mondják.

2019. november 19. Megbeszéljük - részlet 19.11.19. 16:00 Orbán Balázs
25:48
00:00

Meglepte a Fideszt az önkormányzati választások eredménye, a jászberényi megismételt voksolásé pedig még jobban. Keresték az utat. Először együttműködést ajánlott Orbán Viktor az ellenzéki vezetésű városoknak, aztán mintha visszatért volna a régebbi gyakorlathoz, azaz szigorít és támad – így látszik kívülről.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese úgy látja, hogy az utóbbi választások elkényeztették őket, most csak visszatértek az azt megelőző állapothoz. Majdnem 2 millió szavazatot kaptak, míg az ellenzék 1,5 milliót. Ha most országgyűlési választások lettek volna, akkor a kétharmada is meglehetett volna a Fidesz-KDNP szövetségnek. Nem volt és nincs bennük kétség a jövővel kapcsolatban, az az érdekük, hogy a települések fejlődjenek, több együttműködési formát, megállapodást írásba is foglaltak. Ezek folytatódnak, lásd Modern városok program.

A műsorvezető, Bolgár György két olyan témát is felvetett, amelyekből az tűnik ki, hogy a Fidesz mégis ki akarja üresíteni az önkormányzati szerepkört. Az egyik a tömegközlekedés ügye. Ennek finanszírozásából az állam eddig magára vállalt valamit, most azt mondja, a településeknek kell működtetniük a helyi közlekedést, mégpedig az iparűzési adóból. Orbán Balázs szerint ez eddig is így volt. Az az adónem azért maradhatott helyben, mert a közlekedést kellett működtetni, ha maradt még a pénzből, azt fordíthatták másra is. Most azért hangsúlyozzák ezt az elvet, hogy ne lehessen trükközni, elkölteni az iparűzési adót másra, a közlekedésre pedig kérni az államtól – ismertette Orbán Balázs.

A másik téma az építéshatósági munka volt, úgy tűnik, itt is elvennének jogosítványokat az önkormányzatoktól. A miniszterhelyettes szerint ebben is félreértés van. Az ilyen jogkörök eddig is az államigazgatásnál voltak, nem önkormányzati szinten. Az lehet a megtévesztő, hogy a munkát a település jegyzője látta el. Őt eddig sem utasíthatta a polgármester építéshatósági ügyekben, hogy ilyen, vagy olyan döntést hozzon. Miután a kérdés az atlétikai stadion felépítése kapcsán merült fel, Orbán Balázs elmondta, hogy jogi akadálya nem lenne a megvalósításnak akkor sem, ha az a kerületi önkormányzatnak nem tetszene, de a politikai szempontok azt diktálják, hogy ne erőltessék a beruházást. A kormány tehát nem ragaszkodik a stadionhoz, legfeljebb lemondják az oda tervezett versenyt, aminek persze lennének kellemetlen következményei.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Megbeszéljük
2019.11.19. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György