„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem Pokorni nagyapjával van a fő baj

11/11/2019 17:15

| Szerző: Klubrádió

Nagyon jól reagált Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere nagyapja nyilas múltjának nyilvánosságra kerülésére azzal, hogy ellenőrizteti a Hegyvidéken álló világháborús emlékműre felvésett neveket. A lényeg nem az, hogy Pokorni nagyapja nyilas volt, hanem az, hogy a neve az áldozatok közé kerülhetett – mondta az erről szóló tanulmány szerzője, Rab László.

2019. november 11. Reggeli gyors-részlet/Interjú Rab Lászlóval (19.11.11.)
09:29
00:00
Nem Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester nagyapjával van a fő probléma, hanem a kerületi Turul-szobros emlékművel, amelyen a valódi II. világháborús áldozatok nevei közé gyilkosok nevei is keveredhettek, így Pokorni Józsefé – mondta a Reggeli gyorsban Rab László újságíró, aki a történelmet meghamisító emlékművek kapcsán Pokorni József kabátja címmel írt tanulmányt a Mozgó Világba.

Rab László hangsúlyozta, ennek megfelelően a cikk sem Pokorni Zoltán nagyapjáról szólt, az csak a „slusszpoén”, hogy az ő neve is rajta van az emlékművön. Sokkal inkább a XII. kerületi nyilas csoport ténykedéséről írt, amelyben Pokorni József is exponálta magát, életének utolsó hónapjában. Azt próbálta bemutatni, egy kis egzisztencia hogyan sodródik a nyilasok mellé, és hogyan veszíti el az egész életét, emberségét egyetlen hónap leforgása alatt.

 
 A II. világháború kerületi XII. áldozatainak emlékműve
 

A szerző, mint mondta, annyira nem szerette volna, hogy nagyapja révén Pokorni Zoltánról szóljon a cikk, hogy annak megjelenését is halasztották. Az írás ugyan már augusztusban megjelent a Mozgó Világ nyomtatott változatában, a folyóirat emlékezetpolitikai dupla számában, de online csak október 18-án, az önkormányzati választások után közölték. Nem akart semmiféle apák-fiúk vitába belemenni a tanulmánnyal, amely az internetes, illetve Facebook-megjelenés után vált közismertté, és került be a sajtóba – tette hozzá Rab László.

Korábban már befolyásolta Pokorni közéleti pályafutását, hogy családja múltjának addig nem ismert részletei derültek ki. 2002-es Pokorni Zoltán azért mondott le a Fidesze elnöki és frakcióvezetői posztjáról, mert kiderült, hogy az apja ügynökként jelentett az állambiztonságnak.

Rab László a mostani tanulmányról nem beszélt Pokorni Zoltánnal, bár korábban többször tervezte. A találkozóra végül azért nem került sor, mert, mint mondta, nem egy pár hetes elhatározása volt, hogy megírja a történetet.

Helyszínbejárás és tájékoztató a Szent János Kórház ú
 
Pokorni ZoltánFotó:
 MTI/Szigetváry Zsolt
 

Az újságíró szerint azonban Pokorni Zoltán nagyon jól reagált nagyapja nyilas múltjának nyilvánosságra kerülésére, miután közölte, felmenője nem méltó arra, hogy az emlékművön szerepeljen a neve. A cikk után a polgármester az Istenhegyi út és a Böszörményi út kereszteződésében álló emlékművön szereplő teljes névsort felül akarják vizsgáltatni.

„Rab László tanulmánya szerint feltehetőleg nem egyedi esetről van szó. Emiatt Pokorni Zoltán felkérte dr. Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját, dr. Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját, valamint Ungváry Krisztián történészt, tekintsék át az emlékmű névsorát. A szakmai bizottság feladata lesz annak megállapítása, hogy a névsorban szereplő személyek közül kik azok, akik a második világháború alatt nagy valószínűséggel háborús bűntettet követtek el. Emellett javaslatot várnak a történészektől az emlékművel, annak szimbólumával kapcsolatos ellentmondások feloldására a méltó megemlékezés érdekében” – számolt be az önkormányzat oldala.

Az emlékművel kapcsolatos ellentmondások említésével az önkormányzat arra utalhatott, hogy a 2005-ben felállított emlékmű Turul-szobra nagy vitát váltott ki, ellenzői tüntetést is szerveztek miatta, mert szerintük a szélsőjobbos szervezetek által kedvelt szimbólum használata méltatlan az áldozatok emlékéhez. Pokorni Zoltán akkor megvédte az emlékművet. 

A tanulmány Pokorni József kapcsán az 1944. december 22-e utáni eseményeket idézi fel. A MOM-nál dolgozó nyolcgyermekes villanyszerelő ekkor állt be a nyilasok közé. Bár a nyilas pártnak nem volt tagja, több vérengzésben is részt vett, és saját kezűleg is ölt, de miután a háború alatt életét vesztette, nem vonhatták felelősségre. Rab László szerint Pokorni József nem az egyedüli kisegzisztencia volt, aki '44-ben beállt a nyilasok közé, és döntésének magyarázata sem egyedi. Mint sokan mások, ő is vagyont, például ingatlant akart szerezni, a XII. kerületben, jó helyen főbérlethez jutni, ha majd eljön a remélt osztozkodás ideje. Pokorni József január 28-án halt meg, miután gerinclövést kapott a János kórháznál. Azt, hogy életének előző részében mit csinált, nem tudni. A XII. kerületi turulos áldozati emlékművön egyébként nem csak ő szerepel a családból, hanem nyolcévesen elhunyt fia, Pokorni Károly is – tette hozzá rab László.

Rab László, a Klubrádió munkatársa, a Folyt. köv. – Volt egyszer egy Népszabadság című műsor szerkesztő-műsorvezetője.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Rab Lászlóval
2019. november 11., hétfő 08.10
riporter: Szénási Sándor