„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem nemzeti és nem konzultáció

13/08/2020 13:05

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Többször is kitöltheti bárki a nemzeti konzultációs kérdőívet az interneten, akár hamis e-mail címmel is. Közben a kormány rendszeresen közli a „részadatokat”. Hogy van ez?

2020. augusztus 13. Reggeli gyors - részlet 20.08.13.06:00 Barabás Richárd
05:29
00:00

Senki sem ellenőrzi a nemzeti konzultációs ívek internetes kitöltésének validitását és az e-mail címek valódiságát sem. Ez a tapasztalata a Párbeszéd szóvivőjének, aki elmondta, hogy a kitöltés során semmilyen visszajelzést nem küld a program, nincs visszaigazoló link, nincsenek ellenőrző kódok. Így aztán a Fidesz pártközpontjában szorgos emberek addig „bohóckodhatnak”, addig töltögethetnek ki kérdőíveket, míg meg nem lesz az elvárt eredmény. Így viszont az akció se nemzetinek, se konzultációnak nem nevezhető. Az emberek abban lennének érdekeltek, hogy az egész nemzetet valóban érintő, fontos kérdésekről kapjanak valódi, megbízható információkat. Külön szépsége az egésznek, hogy közben a Kormányzati Tájékoztatási Központ rendszeresen közli, hogy hányan töltötték ki az ívet, ami persze ezek után nevetséges. Azt nem közlik, hogy mennyi levél érkezett vissza és hányan válaszoltak elektronikus úton.

Barabás Richárd szerint a konzultációra költött milliárdok a lehető leghaszontalanabb helyre mennek, megkaphatták volna inkább a kórházak, hogy jobban felkészüljenek a járványra, a szociális ágazatban dolgozók, vagy éppen olyan önkormányzatok, amelyek az elvonások miatt nehéz helyzetben vannak.

A politikus elmondta azt is, hogy először megkérdezik a kormányt,  tudott-e valaki a hibáról, bár erősen meglepő lenne, ha csak most szembesültek volna vele. A második kérdés pedig az, hogy mit óhajtanak tenni ebben a helyzetben. Egyébként a konzultáció augusztus 15-ig tart.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor.

Reggeli gyors
2020.08.13. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes