„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Nem minden gyilkos ellenszenves

23/04/2019 13:22

| Szerző: Klubrádió

A sorozatgyilkosságok hátterében legtöbbször valamilyen gyermekkori trauma, szexuális indíttatás áll. Az ilyen elkövetők ritkán mutatnak megbánást.

2019. április 23. Ötös - részlet 19.04.23. Kovács Lajos
12:40
00:00

Hamarosan láthatják a nézők azt a filmet, amely Amerika egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosáról, Ted Bundyról szól, aki saját bevallása szerint harminc fiatal nőt ölt meg, de a valós szám ennek a többszöröse is lehet. Ez adta az apropót Bódy Gergőnek ahhoz, hogy a sorozatgyilkosokról váltson szót Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredessel.

A nyomozó szerint a legtöbb esetben valamilyen gyermekkori trauma miatt válik valaki gyilkossá. Az Egyesült Államokban gyakori a szexuális indíttatás, Magyarországon is előfordul, például még az első világháború idején adott fel egy férfi házassági hirdetést és az arra jelentkezők közül választotta ki áldozatait. Az ötvenes években anya és lánya együtt gyilkolt, náluk is volt szexuális háttér. Ám itt gyakoribb az, hogy nyereségvágyból követnek el sorozatgyilkosságokat.

Az ezredes szerint jellemző az is, hogy az elkövetők valamilyen sérelmet akarnak megtorolni, illetve küldetéstudatuk van, „igazságot” kívánnak tenni, ezért ölnek meg például prostituáltakat, vagy valamilyen etnikumhoz tartozókat. A sorozatgyilkosokra jellemző, hogy idővel gyakorlatot szereznek, egyre könnyebben ölnek. Ritka köztük az okos, művelt ember, többnyire ösztönlények, nem túl bonyolult a gondolkodásuk. Megbánást nemigen mutatnak.

Kovács Lajos elmondta azt is, hogy nem minden gyilkos volt neki ellenszenves, volt olyan is, akit valamennyire meg is értett, de megbocsátani nekik sem lehet. A törvény is különbséget tesz gyilkosság és gyilkosság között, hiszen ismeri a jogos védelem, vagy a gondatlanságból elkövetett emberölés fogalmát.

Bódy Gergő interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.