„Klubrádió
Esti gyors

Nem ment el tréfának a Fidesz támogatta jelölt akciója

9/09/2019 19:07

| Szerző: Klubrádió

Végre rájött a választási bizottság, hogy csalni az internetes kampánnyal sem szabad, például egy facebookos szimpátiaszavazás során sem – erről beszélt Szabó Attila, a TASZ munkatársa. Az apropó, hogy a választási hatóság elmarasztalta az egyik fideszes támogatású jelöltet, aki orosz kamuszavazatokkal trükközött a közösségi oldalon.

2019. szeptember 09. Esti gyors-részlet/Interjú Szabó Attila jogásszal (19.09.09.)
11:09
00:00

Egyre nagyobb szerepe van a Facebooknak és az egyéb közösségi oldalaknak a választók döntésének befolyásolásában, ezért fontos, hogy a választási bizottság nem hagyta szó nélkül Daru Árpád hódmezővásárhelyi önkormányzati jelölt rosszhiszemű akcióját, amivel átfordította egy internetes szavazás eredményét.

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület jelöltje, akit a Fidesz is támogat, a Vásárhelyiek a változásért Facebook-csoport augusztus végén indított szavazását hekkelte meg. A voksolást azért indították, a kampány kezdete után egy nappal, hogy kiderüljön, ki a szimpatikusabb belvárosi jelölt, Mester János, az ellenzéki Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, vagy Daru Árpád.

Mester kezdetben jelentős előnyre tett szert, de Daru hamar ledolgozta hátrányát, a rá szavazók között azonban feltűnően sok volt az orosz, női profil, amelyek kamuprofilnak tűntek. Bár a szavazásnak semmilyen hivatalos tétje nem volt, és nyilván reprezentatívnak sem lehetett tekinteni, a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) a jogvédők fellebbezzése után elmarasztalta Daru Árpádot.

A kormánypárt támogatta jelölt elismerte, hogy maga vásárolt egy cégtől olyan szolgáltatást, ami kamuszavazatokat küldött neki, ami szerinte legális módszer. Mint az Indexnek írta, tréfának szánta , hogy megfordítja a szavazást, és arra is szeretett volna rámutatni, hogy az oldal szavazgatásai mennyire tükrözik a vásárhelyiek véleményét, és milyen könnyű azt befolyásolni.

Először a TVB is úgy gondolta, nincs gond Daru trükközésével, mert a Facebookon zajló szavazás nem kampánytevékenység, ugyanis magánszemélyek hozták létre. A TASZ fellebbezését követően azonban elfogadta azt az érvet, hogy a politikus szavazatvásárlása kampánytevékenység, és mivel jogellenesen torzítja a végeredményt, sérti a választás alapelveit is.

„A mai világban választások dőlnek el a közösségi médiában megjelenő üzenetek alapján. A TVB is felismerte, hogy felértékelődött az online felületek szerepe, és azt is, hogy ezzel ugyanúgy szükséges foglalkozni, mint az offline kampányolással” – idézi a TASZ sajtóanyaga Döbrentey Dánielt, a TASZ jogászát.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Szabó Attila jogásszal
2019. szeptember 09., hétfő 17.35
riporter: Dési János